Filmul intervenției pompierilor la incendiul de la Ferma Dacilor. Primele echipaje au ajuns în 13 minute la locul tragediei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compartimentul Informare și Relații Publice al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova a furnizat informații detaliate referitoare intervenția desfășurată pe 26 decembrie la incendiul de la Ferma Dacilor, unde 8 oameni au ars de vii.

Pompierii spun că au intervenit în cel mai scurt timp la Ferma Dacilor
Pompierii spun că au intervenit în cel mai scurt timp la Ferma Dacilor FOTO ISU Prahova

Pompierii spun că apelul la numărul unic de urgență, 112, a fost primit în dispeceratul ISU Prahova la ora 05:46.

După primirea alertei, primele echipaje de pompieri au ajuns la locul intervenției la ora 05:59, adică la 13 minute după apel.

Echipajele implicate au inclus două autospeciale de stingere, o autocisternă și un echipaj SMURD, adaugă ISU Prahova.

De asemenea, se mai arată într-un comunicat de presă, în vederea gestionării eficiente a evenimentului, forțele de intervenție au fost progresiv suplimentate, ajungând la un total de 10 autospeciale de stingere, o autospecială transport personal și victime multiple, patru ambulanțe SMURD, patru autospeciale de primă intervenție și comandă și trei ambulanțe SAJ.

Începând cu ora 06.29 a fost activat Planul Roşu de intervenţie, iar pompierii s-au luptat ore în șir pentru a stinge focul.

Opt persoane, între care trei copii, au murit în incendiul care a distrus complexul turistic Ferma Dacilor din Prahova.

Complexul turistic nu avea autorizație de securitate la incendiu, iar clădirile, construite în 2013, erau din lemn, ceea ce ar fi contribuit la violența incediului.

Ce spun procurorii despre problemele de la Ferma Dacilor

Demersuri şi măsurile dispuse pentru "intrarea în legalitate" a Fermei Dacilor au fost realizate cu încălcarea legii, precizează, marţi, Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, care anunţă şi sursa "probabilă" a incendiului, potrivit Agerpres.

"Construcţia corpului principal de clădire, ce include restaurant, bucătărie şi spaţii de cazare la parter şi mansardă, a fost executată în regie proprie, fără obţinerea avizelor şi autorizaţiei de construire", arată sursa citată.

Totodată, demersurile şi măsurile dispuse pentru ''intrarea în legalitate'' au fost realizate cu încălcarea prevederilor legale, respectiv ale Legii nr. 50/1991 republicată privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi ale Legii nr. 10/1995 republicată privind calitatea în construcţii, se arată în comunicatul Parchetului.

Potrivit acestuia, unitatea turistică a funcţionat cu încălcarea prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, H.G.R. nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcţii care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu şi a normativelor aplicabile în domeniu, respectiv fără obţinerea avizelor şi a autorizaţiilor ce ar fi trebuit emise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pentru funcţionarea corespunzătoare, şi fără respectarea normelor privind securitatea la incendiu.

Anchetatorii spun că situaţia expusă anterior a creat premisele izbucnirii şi propagării la data de 26 decembrie 2023, în jurul orei 5,45, a incendiului ce a condus la distrugerea imobilului şi la decesul a şapte persoane, sursa probabilă a incendiului fiind "efectul termic al curentului electric".

Conform sursei citate, au fost vătămate drepturile legitime ale persoanelor fizice care au beneficiat de servicii de cazare la Ferma Dacilor, inclusiv drepturile fundamentale la integritate corporală şi viaţă.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite