Exproprieri de 2 milioane de lei pentru un drum judeţean în Prahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste drumul naţional va fi realizată o pasarelă, pentru defluidizarea traficului rutier Foto: Alex Policală
Peste drumul naţional va fi realizată o pasarelă, pentru defluidizarea traficului rutier Foto: Alex Policală

Consiliul Judeţean va reconfigura ieşirea din Ploieşti spre Păuleşti, creând o pasarelă supraterană care să defluidizeze una din cele mai dificile intersecţii din Prahova.

Aleşii judeţeni au aprobat, la finalul săptămânii trecute, un proiect care stabileşte lista cu terenurile care vor fi expropriate pentru realizarea unui sens giratoriu suspendat, la intersecţia dintre DN 1B şi DJ 102. Pasarela va fi construită peste drumul naţional, la ieşirea din Ploieşti către Păuleşti, urmând ca accesul din DN să se facă prin mai multe bretele de legătură. Reconfigurarea zonei va duce la fluidizarea traficului într-una din cele mai dificile intersecţii din judeţ, potrivit reprezentanţilor Poliţiei Rutiere.

Pentru realizarea supratraversării şi a bretelelor de legătură, Consiliul Judeţean trebuie să despăgubească mai mulţi proprietari care au terenuri pe marginea DN-ului şi a drumului judeţean. Consilierii au aprobat, nu fără discuţii aprinse, lista de proprietăţi care vor fi declarate de utilitate publică. Vor fi expropriate 155 de parcele de teren, în suprafaţă totală de aproape 30.500 de metri pătraţi. De la caz la caz, în funcţie de cât de aproape sunt suprafeţele respective de intersecţie, proprietarilor li se vor lua de la doi metri pătraţi până la 3.056. Valoarea totală a exproprierilor este de aproape 1,98 milioane de lei.

15 euro pe metru pătrat
Reprezentanţii CJ Prahova susţin că sumele plătite, în medie 15 euro pe un metru pătrat de teren, sunt „corecte". Terenurile se află la marginea Ploieştiului, pe raza comunei Blejoi, într-o zonă care a cunoscut o puternică dezvlotare imobiliară în ultimii zece ani. Cu toate acestea, multe din proprietăţi nu au acces la utilităţile publice.
Pe lângă exproprierile definitive, proiectul prevede şi utilizarea pe durata lucrărilor a 42.000 de metri pătraţi de teren privat, pentru care CJ va plăti anual alte 12.571 de lei către proprietari.

Cine apare pe listă
Documentul aprobat cuprinde, în cea mai mare parte, familii din Blejoi sau Ploieşti şi firme cu puncte de lucru în cele două localităţi. Singurul nume notabil, la o primă strigare, este al lui Cristian Anton Vintilescu. Fostul director al Direcţiei de Sănătate Publică Prahova deţine, alături de soţie, o parcelă de teren aproape de intersecţie. Familia Vintilescu va primi aproape 24.000 de lei pentru o suprafaţă de 367 de metri pătraţi. Vintilescu nu mai deţine, momentan, nicio funcţie publică, el demisionând la mijlocul acestui an de la DSP, după ce a fost acuzat că ar fi direcţionat mai multe contracte de-ale spitalelor către firma soţiei. Aprobarea listei a strârnit discuţii în interiorul CJ despre posibilitatea ca printre terenurile exproprieate să existe şi proprietăţi ale unor consilieri, trecute, însă, pe numele rudelor. Ipoteza nu a fost, momentan, confirmată.

Va duce la fluidizarea traficului
„Acolo este un punct de conflict. Se pierde foarte mult timp stând în coloană. Noi am dat aviz favorabil acestui proiect, se va face un sens giratoriu suspendat, peste drumul naţional", ne-a declarat comisarul şef Ştefan Crivăţ, şeful Poliţiei Rutiere Prahova.
„Pe drumul naţional DN1B se desfăşoară traficul din zona Mizil-Buzău către Valea Prahovei şi invers. De asemenea, preia traficul de pe DN 1A, Cheia - Vălenii de Munte, funcţionând astfel ca o centură de nord a oraşului. Această lucrare va contribui la facilitarea accesului în zona comercială din nordul municipiului Ploieşti, precum şi la fluidizarea traficului în zonă şi reducerea timpilor de aşteptare", a precizat preşedintele CJ, Mircea Cosma, amintind că pasarela va duce şi la scăderea timpului de deplasare pentru ambulanţele care merg la Spitalul Judeţean, aflat în imediata apropiere.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite