Cum s-a automatizat culesul strugurilor în celebrele podgorii de la Dealu Mare. „E muncă grea”

0
Publicat:

Proprietarii podgoriilor din Dealu Mare se confruntă cu lipsa acută a forței de muncă. Din acest motiv, fermierii investesc din ce în ce mai mult în mecanizarea procesului de recoltare a strugurilor.

Proprietarii din Dealu Mare sunt mulțumiți de producția de struguri Foto: Viile Metamorfosis
Proprietarii din Dealu Mare sunt mulțumiți de producția de struguri Foto: Viile Metamorfosis

Dealu Mare este recunoscută ca fiind zona cea mai însorită a României, cu cel mai bun rod al viei. O spun specialiștii în oenologie din toată țara. Aici se regăsește o varietate mare de crame care oferă iubitorilor de vin produse pentru orice gust și buzunar.

Mai multe crame cu recunoaștere și cu experiență au creat Asociația Dealu Mare, cu scopul de a promova mai bine specificul zonei. Asociația cuprinde 15 producători, 1500 de hectare și multe soiuri de struguri.

Mirosul strugurilor și gustul dulce al mustului te face să simți magia recoltării. La crama Viile Metamorfosis, parte din asociația Dealu Mare, culesul strugurilor este în toi. „Suntem în curs de cules. Producția la noi, special în crama noastră, a început pe 29 august. Dar, în rest, în zona Dealu Mare campania propriu zisă a început pe 4-5 septembrie”, spune Fiorenzo Rista, oenolog și manager al cramei Viile Metamorfosis.

Producția este pe placul proprietarilor, fiind mai mare comparativ cu anul 2022. Viile Metamorfosis dețin 100 de hectare de viță de vie din care 75 ha sunt în producție.

Recoltatul este în toi în zona viticolă Dealu Mare Foto: Viile Metamorfosis/Facebook
Recoltatul este în toi în zona viticolă Dealu Mare Foto: Viile Metamorfosis/Facebook

A fost un an bun. A plouat când a trebuit, iar strugurii s-au copt bine. Producția este mai mare față de anul trecut. Sunt 6-7, maxim 9 tone pe hectar, ceea ce este ok pentru a face vinuri de calitate”, mai spune italianul Fiorenzo Rista.

Culegătorii de struguri, înlocuiți cu utilaje speciale

Natura este cea care decide momentul culegerii strugurilor. De aceea, enologul urmărește cu atenție cantitatea de zaharuri din struguri. Când aceștia ating nivelul potrivit atunci începe recolta.

Strugurii sunt echilibrați, adică nu au acumulat o cantitate mare de zahăr. Albii au un potential de alcool de circa 12,5 - 13 grade, iar cei roșii de 14 - 14,5, până în momentul de față, adică ce am recoltat până acum. Mai avem de recoltat”, spune oenologul Fiorenzo Rista.

Regiunea viticolă Dealu Mare se confruntă cu problema legată de forța de muncă. Proprietarii nu mai găsesc culegători de struguri, de aceea în ultimii ani s-a pus accent mare pe mecanizarea recoltării.

Găsești mai rar oameni care vin să culeagă struguri. Aproape toate firmele, inclusiv noi, ne-am dotat cu mașină de recoltat mecanizată. Oamenii nu vor să vină că e muncă grea la cules, e și foarte cald. Se găsește rar, dificil forță de muncă. În acest moment, noi recoltăm și cu mașină, și cu oameni pentru că avem niște zone în care nu se poate intra cu mașina de recoltat”, mai spune oenologul cramei Viile Metamorfosis.

Pe viitor se dorește ca procesul de recoltare a strugurilor să fie 100% mecanizat.

De 25 de ani în România

Pe 14 septembrie 2023 s-au împlinit 25 de ani de când Fiorenzo Rista a sosit în România. Deși avea în plan să rămână doar 3 luni, pasiunea sa pentru vin, locurile și oamenii l-au convins să rămână aici pentru totdeauna.

Oenologul Fiorenzo Rista Foto: Viile Metamorfosis/Facebook
Oenologul Fiorenzo Rista Foto: Viile Metamorfosis/Facebook

Fiorenzo a fost printre primii enologi străini care au venit să lucreze în România după Revoluție. Povestea lui în Dealu Mare a început în 1998, când a creat, alături de alți specialiști de la Vinarte, vinul Prince Matei Merlot. Iar de atunci a creat multe alte vinuri de renume.

Ploieşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite