Cum a explicat Petre Daea ineficienţa scutului antigrindină la Prahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Agriculturii Petre Daea a venit miercuri, 1 mai, la Urlaţi pentru a verifica pagubele produse de grindină. Acesta a precizat că vremea rea a afectat zeci de hectare de culturi de viţă de vie.

Petre Daea a vizitat mai multe culturi de viţă de vie din zona Dealu Mare (judeţul Prahova) care au fost distruse de grindină. Într-o intervenţie la Realitatea TV, ministrul Agriculturii a explicat că a vizitat o plantaţie de peste 100 de hectare de vie şi că jumătate din suprafaţă a fost afectată de căderile de grindină.

Când timpul va permite, a explicat Daea, specialiştii vor interveni cu substanţe cuprice ”pentru a cicatriza rănile produse” viţei de vie. Ministrul a mai spus că pagubele vor putea fi evaluate după ce se va observa evoluţia vegetaţiei de aici încolo.

În ceea ce priveşte sistemul de protecţie antigrindină care nu a protejat zona Urlaţi de fenomenele meteo extreme, ministrul Daea e explicat la Realitatea TV că formaţiunile de gheaţă s-au format la o înălţime mult prea mare pentru ca rachetele să poată face faţă.

”Formaţiunile de gheaţă s-au realizat undeva la 11.000 de metri înălţime, iar lansatoarele noastre de grindină acţionează până la 8.000 de metri. Am fost puşi într-o situaţie fără precedent, nu s-a întâmplat niciodată în România să fie grindină înainte de 1 mai. Noi am fost pregătiţi încă din 15 aprilie, dovadă că ieri s-a acţionat, s-a activat sistemul antigrindină şi au fost lansate 16 rachete, dar din nefericire fără rezultat”, a mai spus Petre Daea.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite