„Căminul groazei“ de la Păuleşti a fost închis.Bătrânii erau ținuți ca niște animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia, Garda Financiară şi Protecţia Consumatorului au făcut verificări. Oamenii legii au descoperit 18 bătrâni care erau ţinuţi ca nişte animale într-un aşa zis cămin de bătrâni , cu sediul în  localitatea Păuleşti.

La sesizarea mai multor prahoveni, oamenii legii au descins, ieri, într-un amplu control, la o societate comercială din Păuleşti ce desfăşura activităţi de îngrijire a persoanelor vârstnice aflate în incapacitate de a-şi purta singure de grijă. La acţiune au participat poliţişti şi specialişti ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova, Gărzii Financiare Prahova, Direcţiei de Sănătate Publică Prahova şi Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Prahova.

„Ne-am speriat de ce am găsit la acel aşa-zis cămin. Am găsit în bucătărie sticle de vodka, cred că bătrânilor li se dădea să bea aşa ceva, totul era plin de muşte, infect. Totodeată, am găsit carne de porc băgată la congelator, a cărei provenienţă nu se cunoaşte. Cele trei camere mici în care erau ţinuţi cei 18 bătrâni erau insalubre, cu un miros puternic, pentur că nu exista sistem de ventilaţie. În clărire există doar două toalete. Pentru că nu am găsitnicio autorizaţie sanitară şi nici aviz de funcţionare de la Ministerul Muncii, am decis să închidem unitatea", a declarat Alexandru Cârdei, inspector în cadrul OJPC Prahova.

Neîngrijit în „căminul groazei"

Constantin Prodan, un ploieştean de 90 de ani, a fost cazat şi el la SC Casă de Odihnă şi Refacere Casă de Bătrâni Alex& Mony SRL, cu sediul în localitatea Păuleşti. Omul nu a rezistat acolo mai mult de trei luni. Vâzăndu-l tot timpul bolnav şi neîngrijit, fiica şi ginerele pensionarului au pus piciorul în prag şi s-au adresat poliţiei. „L-am găsit într-o stare deplorabilă şi l-am dus de urgenţă la Spitalul Judeţean pentru control şi tratament. Tatăl meu nu mai vroia să se întoarcă la acel cămin. Era terorizat de ce i se întâmplă acolo. Am depus reclamaţii scrise şi la poliţie şi la OPC. Cei de la cămin au avut pretenţia să le dăm şi mai mulţi bani, ca să mi-l ţină pe tata acolo. La început am dat 1000 de lei lunar, după care ni s-a pretins suma de 1500 de lei", s-a plâns Georgeta Paraschivoiu, fiica lui Constantin Prodan. Din fericire, bătrânul a fost trasferat la timp din „căminul groazei", cum i se spune acum Casă de Bătrâni Alex& Mony.

„L-am dus pe socru la Floreşti, la un cămin cu toate autorizaţiile la zi. Acolo este în afara oricărui pericol. Este dureros faptul că au rămas la Păuleşti nişte oameni neputincioşi, bătrâni şi care, cu siguranţă, nu au unde să se ducă. Sper să se rezolve şi situaţia lor", a spus Ion Paraschivoiu, ginerele lui Constantin.

Amenzi de 60.000 de lei

Pentru deficienţele constatate, inspectorii OJPC Prahova  au aplicat patru sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 60.000 lei, totodată fiind luată măsura închiderii activităţii pentru o perioadă de până la şase luni, pentru nerespectarea condiţiilor în care erau cazaţi cei 18 bătrâni şi a spaţiilor de alimentaţie public insalubre.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite