Bunătăți din soc și pepene. Festivalul dulceții, în weekend, la Brebu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu fiecare ediție, festivalul este din ce în ce mai dulce. Foto arhivă Adevărul Ploiești
Cu fiecare ediție, festivalul este din ce în ce mai dulce. Foto arhivă Adevărul Ploiești

La o oră distanță de București, într-o livadă veche de 100 de ani, se va desfășura, în week-end, singurul festival din țară al dulcețurilor tradiționale.

„Festivalul Dulceții" este un eveniment național unde România își etalează bogăția gastronomică, turistică și etnografică, fiind organizat în comuna Brebu, judeţul Prahova, în perioada 1-2 septembrie  2012, orele 10.00-18.00.

Producători și gospodine din toată țara vor veni la festival cu dulceață din fructe de soc (rețetă specifică comunei Brebu), din pepene galben sau roșu, dar și din gogonele sau vinete. Pe tarabe veți găsi, de asemenea, compoturi şi sucuri naturale.

Comuna Brebu este gazda unicului festival din România care face onorul moștenirii rețetelor tradiționale de a găti dulceață.

La început considerată un tratament (vestitul Nostradamus scrie primul tratat despre dulceață ca tratament), dulceața este adusă în Europa din țările arabe. Odată cu epoca medievală felurite arome ale dulcețurilor devin apanajul  gastronomic al bancheturilor regești.

Mult timp, dulceața a fost considerată un produs de lux, dar descoperirea fabricării zahărului din sfecla de zahăr a condus la producția în masă a dulceții, ca mod de conservare a fructelor.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite