Afacerea cu flori comestibile: buchete din ardei iuţi pentru şefe şi cârnaţi pentru bărbaţi. Cum arată ciudatele aranjamente „florale“ făcute de o româncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniela Stoian (49 de ani) din Câmpina a început o afacere noncoformistă: o florărie online, în care buchetele conţin legume, fructe sau chiar cârnaţi.

Proiectul Danielei Stoian a început dintr-o joacă. Era tot timpul în dificultate atunci când era invitată la ziua unui prieten şi nu ştia ce cadou să ofere gazdei. Mare iubitoare de flori, Daniela nu agrează ideea ca un buchet de lalele oferit în dar să fie aruncat mai apoi, aşa că a găsit o altă variantă. „M-am gândit că aş putea să ofer un buchet comestibil, care ar putea fi mult mai util decât acele flori aduse din Olanda, care se ofilesc în câteva ore. De ce să nu folosesc fructe sau legume, de care cel care le primeşte chiar să se bucure?“, explică Daniela Stoian.

Încurajată de prieteni, Daniela a decis să încerce piaţa şi gusturile potenţialilor clienţi şi aşa a creat, în luna mai a anului trecut, un site şi o pagină de Facebook în care îşi prezenta creaţiile pe categorii: buchete pentru şefi, buchete pentru domni, buchete pentru mirese şi chiar buchete business.

image

Buchete din ardei pentru şefi FOTO Daniela Stoian

„Afacerea a prins greu, pentru că nu toată lumea are încredere în fotografiile postate pe internet. Mi-a fost foarte greu să-i conving. Mulţi mă întrebau dacă buchetele sunt reale, dacă nu cumva legumele, fructele sau alte produse folosite sunt din plastic, însă încet-încet au venit şi comenzile. Mi-aduc aminte că primul client a fost chiar o prietenă de-a mea. Din curiozitate a intrat pe site, i-a plăcut ce a văzut şi a comandat un buchet din fructe de sezon pentru ziua nurorii sale. A fost un aranjament de vară realizat din mango, cireşe şi persici“, îşi aminteşte Daniela.

image

Buchete din cârnaţi special pentru bărbaţi FOTO Daniela Stoian

Cel mai extravagant buchet

De la primul aranjament din fructe vândut, afacerea s-a extins rapid şi asta pentru că ideile îi veneau chiar de la cumpărători. Cel mai extravagant buchet a fost comandat de o tânără care a ţinut neapărat să-I dăruiască şefei sale un buchet cu adevărat special. „Până acum a fost cea mai ciudată comandă. Un buchet format din toate soiurile de ardei iute pe care le-am găsit pe piaţă. Era un cadou oferit de o subalternă pentru şefa ei. Nu ştiu care a fost ideea, ce a vrut să dovedească. Poate că a vrut să sugereze că este o femeie care se supără repede sau din contră. Nu ştiu dacă acea clientă a mai fost promovată“, povesteşte Daniela.

image

Buchete pentru şefi FOTO Daniela Stoian

Odată ce ideea a prins la public, Daniela s-a gândit să facă un pas înainte, aşa că a imaginat şi creat buchete pentru cea mai fericită zi din viaţa unei femei: buchete pentru mireasă şi pentru mama spirituală. În loc de flori, pentru buchetul miresei foloseşte fructe din culori pale, lămâi sau lime, grapefruit, iar pentru buchetul naşei foloseşte ca bază rodia sau orice alt fruct de culoare roşie.

image

Buchete din mere şi rodii pentru naşă FOTO Daniela Stoian

„Am avut o mireasă nocoformistă, care mi-a cerut să-i fac buchetul cu ardei iute şi broccoli, dar şi cu fructe. De regulă eu nu combin fructele cu legumele, dar acel buchet chiar a ieşit senzaţional. Pentru mirese am doar un singur sfat. Să sară peste momentul aruncării buchetului, pentru că cineva ar putea fi rănit“, mai spune Daniela Stoian.

image

Un alt fel de buchet de mireasă FOTO Daniela Stoian

Buchete pentru bărbaţi

Cu siguranţă cea mai spectaculoasă „secţie“ a florăriei comestibile este cea dedicată bărbaţilor. În România nu se obişnuieşte ca doamnele să ofere flori bărbaţilor, aşa că Daniela Stoian a rezolvat şi aceast neajuns. Creează buchete special pentru domni, nu din fructe şi legume, ci din mezeluri. Foloseşte batoane de salam, şiruri de cârnaţi, muşchiuleţ afumat, şuncă sau orice altă specialitate din carne.

image

Daniela Stoian spune că deocamdată nu are un atelier şi un depozit pentru produsele pe care le foloseşte pentru ornamentele sale. Mai întâi poartă o discuţie cu cel care comandă, şi asta pentru a afla ce îşi doreşte exact şi mai ales pentru cine, şi apoi merge şi cumpără produsele. Este mult mai avantajos aşa, atât pentru afacere, cât şi pentru client, iar fructele, legumele şi mezelurile folosite la buchete sunt în permanenţă proaspete, în timp ce preţurile variază între 50 şi 200 lei.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite