„Viața Lăuntrică” și tentațiile, explicate de ÎPS Calinic la începutul Postului Crăciunului

0
Publicat:

Popular pentru povețele sale cu tâlc, arhiepiscopul de Argeş, ÎPS Calinic, are, la începutul Postului Crăciunului, câteva sfaturi despre cum să luptăm cu tentațiile și să ne îngrijim de „Viața Lăuntrică”.

IPS Calinic în fața credincioșilor. FOTO Facebook Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului
IPS Calinic în fața credincioșilor. FOTO Facebook Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

La începutul fiecărui post mare din an, arhiepiscopul de Argeş şi Muscel, explică, în pilde, ce înseamnă această perioadă pentru suflet, minte şi trup şi îi ajută pe credincioși să se pregătească spiritual pentru încercările și tentațiile prin care vor trece. 

„Cine nu știe, oare, ce înseamnă Viața, pe care ne-a încredințat-o Domnul Dumnezeu, fiecăruia dintre noi, ca un dar de cel mai mare preț, pentru o perioadă de timp? Ca să înțelegem mai bine, această minune, care se numește Viață, reamintim că există: Viață lăuntrică; Viață pământească; Viață supranaturală; Viață naturală; Viață exterioară; Viață interioară sau lăuntrică! Viața supranaturală, începând de la suflarea de Viață asupra lui Adam cel Bătrân și până la ultima zidire omenească, se păstrează intactă, dacă înțelegem misterul Creației", explică ÎPS Calinic pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

IPS Calinic. FOTO Facebook Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului
IPS Calinic. FOTO Facebook Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

Arhiepiscopul de Argeş oferă explicații despre viața supranaturală și despre puterea de a sta departe de ispite, dar și despre voința de care credincioșii trebuie să dea dovadă.

„Dacă suntem robi păcatului, ne părăsește”

Se cuvine să reamintim lumii, că viața supranaturală nu se poate realiza niciodată fără a apela la Iisus Hristos, Căruia Îi cerem stăruitor, ca să-și facă din inima noastră, din sufletul nostru, locaș sau locuința Sa unde să locuiască din iubire și nestingherit de păcatele noastre de care ne-am lepădat pentru totdeauna. Nu putem să realizăm viața înaltă, supranaturală, dacă nu am realizat statornicia Harului Duhului Sfânt, care, dacă suntem robi păcatului, ne părăsește și din păcate, rămânem orfani de Duhul Sfânt. Și asta numai din vina noastră, când ne-a părăsit voința de a lupta pe baricade și a spune ferm, oricărei tentații, un NU hotărât slăbiciunilor, care ne năvălesc fără voia noastră, de obicei”, îndeamnă ierarhul.

„Ne îndulcim cu gândurile și poate imaginațiile, care ne asaltează”

ÎPS Calinic arată și care este diferența între a ceda inspitelor cu voie sau fără voie, din greșeală sau din nepăsare și le recomadă credincioșilor câteva rugăciuni pentru a rezista tentațiilor.

„E și mai primejdios, când noi, fără a avea grijă, ne lăsăm în voia ispitirilor năvalnice. Dar cea mai gravă stare a vieții noastre este atunci, când ne îndulcim cu gândurile și poate imaginațiile, care ne asaltează, stăruind asupra ființei noastre, slăbită de trezvia dumnezeiască, stare care se cultivă prin rugăciune și se menține prin folosirea repetată a Rugăciunii lui Iisus: Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, mântuiește-mă pe mine păcătosul. Și aceasta să fie ca respirația!”, îndeamnă arhiepiscopul de Argeş.

„Iată viața lăuntrică!”

Calinic Argeșeanul încheie cu concluzia că Viața Lăuntrică e cheia spre spre ceea ce  numește viață izbăvitoare și cu o rugăciune pentru virtute și statornicie.

Viața noastră începe prin Botez, harul Duhului Sfânt devine o permanență, desăvârșită prin Sfântul Mir, redobândită prin Pocăință, hrănită și îmbogățită prin Sfânta Împărtășanie! Iată viața lăuntrică! Ea ne înalță către viața supranaturală, viața izbăvitoare de nesiguranța zilei. Ajută-ne, Doamne Iisuse, să fim statornici în virtute și sfințenie!", încheie ÎPS Calinic.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite