Un proiect imobiliar controversat schimbă regulile de realizare a planului urbanistic. Detaliul care a contat

0
0
Proiectul, criticat în CL, a dus la scrimbarea regulilor PUD în Piteşti
Proiectul, criticat în CL, a dus la scrimbarea regulilor PUD în Piteşti

Un dezvoltator imobiliar spaniol a început demersurile pentru construirea unui ansamblu rezidenţial într-una dintre zonele cel mai bine cotate ale Piteştiului, lângă Pădurea Trivale, iar ca să arate că proiectul nu influenţează traficul, a adus un studiu făcut după închiderea şcolilor din cauza noului coronavirus.

Proiectul, iniţiat de primarul Cornel Ionică, vizează aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu pentru investiţia “Construire ansamblu locuinţe colective” situată în intravilanul municipiului Piteşti, pe str. Nicolae Labiş, nr. 30 şi a devenit unul dintre cele mai controversate proiecte imobiliare din Piteşti după ce, mai bine de un an, a tot fost introdus şi retras de pe ordinea de zi a Consiliului Local. 
 

Pe un teren de 6.581 de mp, aflat în apropierea pădurii Trivale, dezvoltatorul, o firmă spaniolă,  vrea să ridice un ansamblu format din patru blocuri cu regim de înălţime Ds+P+4E cu funcţiune rezidenţială (cu 78 de locuri de parcare amenajate pe platforme betonate şi alte 58 de locuri de parcare la demisolurile a trei dintre imobile).
 

Vecinii viitoarei construcţii au semnalat municipalităţii, încă de anul trecut, că ansamblul rezidenţial propus nu are niciun fel de studiu de trafic şi nicio analiză care să arate dacă reţelele de utilităţi pot să preia încă 120 de apartamente (prevăzute în proiect).
 

Oamenii au formulat opoziţie la anunţul de intenţie privind elaborarea PUD, arătând, printre altele, că obiectivul nu ar respecta regimul de înălţime al imobilelor din zonă, argumentând că pe strada N. Labiş sunt numai imobile de până la P+2E şi atrăgând atenţia şi asupra altor probleme ale proiectului.
 

proiect imobiliar

  „Trebuia să vadă că e făcut într-o perioadă de pandemie şi să îl respingă“

În aprilie, anul acesta, arhitectul proiectului a depus în cele din urmă şi un studio de trafic realizat la cererea beneficiarului de o firmă de consultanţă tehnică. Documentul arată că proiectul nu influenţează traficul rutier.

Studiul, care trebuia să clarifice o parte din incertitudinile legate de proiect, mai rău a încins spiritele din cauza perioadei în care a fost întocmit – martie 2020, după închiderea şcolilor, pe fondul pericolului infectărilor cu noul coronavirus. 

Cei care l-au criticat spun că nici nu-i de mirare că documentul arată că traficul nu e influenţat  de proiect, din moment ce perioada in care a fost întocmit studiul n-a fost una relevantă. „Doamna arhitect trebuia să vadă că e făcut într-o perioadă de pandemie, să îl respingă, să nu mai ajungă în Consiliul Local", spunea consilierul local Cristian Gentea.

Proiectul a fost retras şi reintrodus pe ordinea de zi a unei şedinţe ulterioare după ce

firma care a realizat studiul de trafic a explicat că că datele ar fi fost culese inainte de declararea stării de urgenţă. 

Firma recunoaşte că preluarea datelor din teren s-a făcut după sistarea activităţilor şcolilor (suspendarea cursurilor în învăţământul preuniversitar a fost decisă începând cu 11 martie), un aspect cu influenţe asupra traficului rutier, dar susţine că, în studiu, situaţia ar fi fost compensată prin aplicarea unor coeficienţi. 

„Am fi vrut un studiu într-o perioadă normală“

Pe 25 iunie proiectul iniţiat de primar privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru  controversatul viitor ansamblu rezidenţial a fost taxat iar de aleşii locali.

„Nu ne-am legat neapărat de starea de urgenţă, dar am fi vrut un studiu într-o perioadă normală", a fost una dintre obiecţii.
 

Scandalul schimbă însă regulile procedurilor de aprobarea PUD-urilor la Piteşti. Concret, strudiile de trafic nu vor mai fi făcute de beneficiarii proiectelor, ci de Primărie – cu firme agreate de instituţie.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Un nou record negativ: 1.356 de români infectaţi cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore

Tânără răpită din România şi forţată să se prostitueze în Italia. Cum a reuşit să scape din sclavia sexuală

Piteşti


Ultimele știri
Cele mai citite