Unei primării din România i se cer despăgubiri de peste 2,5 milioane euro pentru neemiterea unei autorizaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria Piteşti are de zece ani procese cu constructorul FOTO: ghid-pitesti.ro
Primăria Piteşti are de zece ani procese cu constructorul FOTO: ghid-pitesti.ro

De peste opt luni, pe rolul Tribunalului Argeş este un proces prin care o firmă de construcţii cere Primăriei Piteşti plata unor despăgubiri şi penalităţi de 12,7 milioane de lei pentru neemiterea unei autorizaţii de construire.

Firma Orentex cere ca Primăria Piteşti să îi plătească penalităţi de 1,7 milioane lei pentru întârziere la plata unei despăgubiri de 11 milioane lei. Suma respectivă reprezintă valoarea despăgubirilor pe care Primăria Piteşti a fost obligată să le dea, în baza unei decizii definitive şi irevocabile, emisă în favoarea Orentex în anul 2017 de către acelaşi Tribunal Argeş. Sentinţa a venit după ce Orentex a demonstrat în instanţă că municipalitatea i-a adus grave prejudicii, prin neemiterea unei autorizaţii de construire, necesare finalizării unui bloc din cartierul Găvana din Piteşti.

La începutul anilor 2000 firma Orentex a construit primul cartier rezindenţial din Piteşti, cunoscut sub numele de cartierul francez, constând în 8 vile şi un bloc. 

Numai că în anul 2007 Primăria Piteşti a cerut instanţei să oblige Orentex să dărâme blocul din Găvana, pe motiv că nu ar fi respectat destinaţia de la parterul blocului şi pentru că a intrat în domeniul public cu 90 de metri pătraţi. 

Orentex a cerut să nu-i fie dărâmată construcţia, iar primăria să elibereze o nouă autorizaţie de construire.

Procesele între Orentex şi Primăria Piteşti au început în 2010. Pe 17 martie 2010, Judecătoria Piteşti dădea o sentinţă, devenită irecovabilă prin decizia din 15 septembrie 2010, prin care era admisă cererea reconvenţională formulată de Orentex, Primăria Piteşti fiind obligată să emită autorizaţie de construire pentru un bloc de cinci etaje al Orentex, situat pe strada Antim Ivireanu din Piteşti.

Primăria Piteşti a emis autorizaţia de construcţie în 2016, la şase ani de la sentinţă. Numai că firma Orentex a continuat procesele, cerând şi despăgubiri.

Prin sentinţa definitivă din 12 decembrie 2017 a Tribunalului Argeş, Primăria Piteşti a fost obligată să plătească firmei Orentex suma de 11 milioane lei drept despăgubiri. Numai că printr-o încheiere de şedinţă a Curţii de Apel Bucureşti din martie 2018 s-a dispus suspendarea executării deciziei. Iar Orentex a formulat o nouă acţiune în instanţă la Tribunalul Argeş în noiembrie 2019, cerând şi plata suplimentară a sumei de 1,7 milioane lei, reprezentând despăgubirile datorate pentru plata cu întârziere a sumei stabilitate prin decizia instanţei din decembrie 2017.

Cum a fost calculata despăgubirea

Iată şi cum a motivat Orentex stabilirea prejudiciului la uriaşa sumă de 11 milioane lei. În contravaloarea prejudiciului a fost inclusă valoarea actuală a imobilului, diferenţa de valoare a imobilului la nivelul anului 2010-valoare actualizată, venitul nerealizat din capitalizarea veniturilor, creanţa cesionată de către administratorul Ştefan Linţă de la BRD în cadrul procedurii de insolvenţă, un împrumut luat de la o persoană fizică, precum şi valoarea investiţiilor făcute la lacul Vlăşcuţa conform contractului de concesiune încheiat cu Consiliul Local Stolnici. Cei de la Orentex au stabilit valoarea blocului din Găvana la 8,9 milioane lei.

Primăria Piteşti se apără

În apărarea lor, cei de la Primăria Piteşti precizează că nu se poate solicita de către Orentex contravaloarea imobilului construcţiei câtă vreme acesta a fost şi este în posesia şi proprietatea acesteia, iar obligaţia stabilită cu titlu executoriu în sarcina noastră, respectiv emiterea autorizaţiei de construcţie pentru imobilul în discuţie, a fost dusă la îndeplinire încă din anul 2016.

„De altfel, pe cât este de nelegală, pe atât este şi absurdă şi fără de înţeles o astfel de decizie pronunţată de către Tribunalul Argeş, care înţelege să oblige Municipiul Piteşti la plata contravalorii unui bun ce nu a intrat niciun moment în proprietatea sau posesia sa şi nici nu a fost distrus, ascuns sau deteriorat prin faptă proprie, mai mult decât atât în speţă nefiind vorba despre o imposibilitate de executare a obligaţiei astfel încât despăgubirea creditorului să nu se poată face decât prin achitarea contravalorii bunului, câtă vreme acesta putea fi în continuare valorificat de către proprietar încă din 2016, dată până la care am achitat către aceasta penalităţile aferente întârzierii emiterii autorizaţiei”.

Tot reprezentanţii Primăriei Piteşti mai adaugă, în documentele aflate pe rolul instanţei, că ”dacă soluţia ar rămâne neschimbată, s-ar ajunge la situaţia absurdă şi profund nelegală ca în situaţia în care s-ar acorda valoarea imobilului, această despăgubire să conducă la o îmbogăţire fără justă cauză, reclamanta dobândind imobilul şi în contravaloare, dar continuând să îl deţină şi sub titlu de proprietate”, arată Primăria Piteşti.

Următorul termen al procesului este pe 9 septembrie.

Vă mai recomandăm:

Fostul primar al Piteştiului, Tudor Pendiuc, condamnat la 8 ani de închisoare. Fiica sa, fostă vedetă TVR, a primit 5 ani

Fostul primar al Piteştiului, surprins în timp ce mătura în folosul comunităţii, ca să-şi ispăşească sentinţa. Fotografia a devenit aproape virală

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite