Un militar român care a suferit 14 operaţii după o explozie în Afganistan, medalie de argint la Jocurile Invictus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Ciolan-Uţă (dreapta) a reuşit o performanţă specială în Olanda FOTO: Invictus România
Valentin Ciolan-Uţă (dreapta) a reuşit o performanţă specială în Olanda FOTO: Invictus România

Până la 22 aprilie, România participă cu 20 de competitori răniţi în diferite teatre de operaţiuni la Jocurile Invictus de la Haga, din Olanda. Iar povestea unuia dintre medaliaţi este impresionantă.

La începutul acestei săptămâni, caporalul Valentin Ciolan-Uţă, originar din Piteşti, a obţinut medalia de argint la Haga în proba de aruncare a bilei. 

Performanţa sa este una cu atât mai importantă cu cât militarul român a trecut prin încercări teribile în ultimii şapte ani.

În aprilie 2015, în timp ce se afla în misiune în Afganistan, Valentin Ciolan-Uţă a fost grav rănit în urma exploziei unei maşini-capcană. 

Diagnosticul a fost dur: tulburare locomotorie secundară cu leziune de nerv safen şi lipsă muschi la nivelul pulpei stângi inferiore, gradul 3 de invaliditate. 

Au urmat nu mai puţin de 14 operaţii foarte dificile pentru Valentin Ciolan-Uţă. 

Însă, oricât de greu i-a fost, nu a renunţat niciodată. Iar sportul l-a ajutat să ia totul de la capăt şi să aibă un tonus de invidiat.

„Sportul este o parte din mine. Practic sportul încă de când aveam şase ani, iar acesta m-a ajutat să îmi clădesc un caracter puternic şi să trec peste toate obstacolele vieţii. De asemenea, m-a ajutat să mă recuperez după ce am fost rănit în Afganistan acum şapte ani, în special din punct de vedere psihic. Familia mea m-a ajutat extrem de mult să depăşesc momentele grele”, spune caporalul Valentin Ciolan-Uţă.

Vă mai recomandăm şi:

Povestea emoţionantă a militarului care va fi portdrapelul veteranilor la parada de 1 Decembrie. Erou în Afganistan, triplu medaliat la Jocurile Invictus

Klaus Iohannis a invitat la Cotroceni delegaţia României care va participa la Jocurile Invictus: „Dvs. ştiţi cel mai bine ce înseamnă dramele războiului”


 

Piteşti


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri