Studentă la Japoneză, triplă campioană mondială la karate: „În palmares am o singură medalie de bronz. Mi-am propus să nu mai pierd nicio competiţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Maria Balaş practică karate de la vârsta de 8 ani FOTO: arhiva personală
Ana Maria Balaş practică karate de la vârsta de 8 ani FOTO: arhiva personală

La doar 22 de ani, Ana Maria Balaş face performanţă la cel mai înalt nivel la karate. Este triplă campioană mondială. Iar cel mai recent titlu şi primul la senioare a fost obţinut în luna noiembrie la Bucureşti.

Între 3 şi 7 noiembrie, la Sala Polivalentă din Bucureşti a avut loc Campionatul Mondial de Ashihara Karate, unde au participat peste 300 de sportivi din 20 de ţări.

Originară din Piteşti, Ana Maria Balaş (22 de ani), în prezent studentă în anul al III-lea la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti, secţia Japoneză-Engleză, a obţinut titlul de campioană mondială la senioare la kumite, o ramură a karate-ului ce presupune lupta directă între doi competitori. 

Ana Maria practică karate de la vârsta de opt ani, iar în cei 14 ani de când practică acest sport a reuşit să obţină peste 40 de medalii. Tânăra performeră de top spune că cea mai dificilă competiţie la care a participat până acum a fost chiar Campionatul Mondial din această toamnă de la Bucureşti.

„Campionatul Mondial din această toamnă a fost cea mai grea competiţie şi totodată prima competiţie internaţională de senioare la care am participat. Am avut pe categoria mea cinci adversare redutabile din Asia şi Europa, fete din Sri Lanka, Suedia, Danemarca şi Cehia. 

Am avut cinci meciuri în drumul spre titlul de campioană mondială, toate cu adversare puternice, însă am reuşit să le câştig pe toate. A fost o bucurie specială să obţin titlul de campioană mondială, primul la senioare, chiar la Bucureşti. A fost cu siguranţă cea mai grea şi muncită medalie din cariera mea de până acum”, a declarat Ana Maria Balaş pentru „Adevărul”.

Tânăra campioană spune că atunci când a început să practice karate în urmă cu 14 ani a fost dragoste la prima vedere. A ajuns în sala de antrenament din Piteşti prin intermediul unei prietene, iar de aici a început povestea ei plină de rezultate la superlativ în plan intern şi internaţional.

La început, Ana Maria Balaş făcea două-trei antrenamente pe săptămână, iar în timpul competiţiilor ajunge la patru-cinci antrenamente săptămânal. La ora actuală, Ana Maria face trei-patru antrenamente pe săptămână, iar când participă la competiţii ajunge la şase antrenamente săptămânal. Un ritm infernal, cu multă muncă şi pasiune. Iar rezultatele se văd. 

Prima sa medalie a fost obţinută la un campionat local desfăşurat la Piteşti, oraşul său natal. „A fost prima şi singura mea medalie de bronz din palmares, iar de atunci mi-am propus să fac tot posibilul pentru a nu mai pierde!”, spune Ana Maria Balaş.

Talentata sportivă mai are în palmares două titluri de campioană mondială, ambele obţinute la junioare. A obţinut primul titlu de campioană mondială la junioare în 2012, un rezultat de excepţie ce a motivat-o să muncească şi să se pregătească şi mai multe pentru a obţine noi şi noi performanţe.

De unde a pornit pasiunea pentru limba japoneză

Studentă la Engleză-Japoneză în Bucureşti, Ana Maria Balaş a dezvăluit pentru „Adevărul” de unde a pornit pasiunea sa pentru această limbă orientală.

„Stilul meu de karate, mai exact Ashihara Karate, provine din Japonia. De aici a plecat această pasiune pentru limba japoneza, dorind să aprofundez mai mult tainele acestui stil de karate”, explică Ana Maria.

De patru ani, Ana Maria Balaş este şi antrenoare de ashihara karate. „Consider că cea mai mare împlinire este de a  oferi ceea ce ai învăţat şi de a forma noi generaţii. Eu nu am de gând să îmi inchei cariera competiţională, o să continui cu amândouă. Cred că se îmbină perfect, iar satisfacţia si bucuria de a te antrena împreună cu elevii tăi şi de a creşte împreună este unică”, spune tripla campioană mondială la ashihara karate.

ana maria balas campioana mondiala karate 01 foto arhiva personala

   

Apreciata sportivă a vorbit şi despre pasiunile pe care le are în puţinul timp liber ce îi rămâne. „Am un spirit de artistă. Admir şi îmi place să observ tot ceea ce este frumos. Îmi place să dansez, să fac poze, yoga. Sunt încântată să învăţ lucruri noi şi sunt adeptă a devizei că în fiecare zi ai şansa de a deveni o variantă mai bună a ta şi de a îţi depăşi propriile limite”, mai adaugă Ana Maria Balaş.

Vă mai recomandăm şi:

Patru din cei cinci tulceni care au participat la campionatul de karate de la Sibiu au urcat pe podium

FOTO Campionatul de Karate al MAI a fost câştigat de echipa Poliţiei Române

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite