Sondaj Eurobarometru: Sănătatea mintală a femeilor a fost afectată de restricţiile care au însoţit pandemia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei din patru femei (77%) din Uniunea Europeană consideră că pandemia a condus la intensificarea violenţei împotriva femeilor. FOTO Shutterstock
Trei din patru femei (77%) din Uniunea Europeană consideră că pandemia a condus la intensificarea violenţei împotriva femeilor. FOTO Shutterstock

Noul sondaj Eurobarometru dezvăluie impactul grav al pandemiei asupra femeilor.  Măsurile introduse pentru a opri răspândirea pandemiei au avut un impact foarte mare asupra propriei lor sănătăţi mintale, consideră cele mai multe femei.

77% dintre femeile din Uniunea Europeană consideră că pandemia de COVID-19 a dus la creşterea violenţei psihice şi fizice împotriva femeilor în ţara lor; cifrele variază de la 93% în Grecia la 47% în Ungaria.

Patru din zece respondenţi (38%) consideră că pandemia a afectat negativ veniturile femeilor, dar şi echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată (44%) şi timpul alocat de femei muncii plătite (21%). 

Sănătatea mintală a femeilor a fost afectată în mod semnificativ de restricţiile care au însoţit pandemia, cum ar fi măsurile de izolare şi de interzicere a circulaţiei (41%) şi limitarea numărului de persoane cu care se puteau întâlni (38%). 

Toate acestea sunt evidenţiate în cel mai recent sondaj Eurobarometru.

„Femeile cer PE să combată câteva mari probleme: traficul de persoane şi exploatarea sexuală, violenţa psihică şi fizică asupra femeilor şi diferenţa de salarizare între sexe

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, pe 8 martie, Parlamentul European a solicitat un sondaj de opinie special dedicat femeilor europene în care evaluează impactul pandemiei asupra mai multor aspecte ale vieţii acestora", se arată într-un comunicat transmis vineri de  Serviciul de presă al Parlamentului European. 

Rezultatele sondajului arată impactul semnificativ al pandemiei la nivel personal şi profesional, inclusiv creşterea gravă a nivelului de violenţă împotriva femeilor.

Trei sferturi dintre respondente consideră că pandemia a condus la intensificarea violenţei  împotriva femeilor 

Trei din patru femei (77%) din Uniunea Europeană consideră că pandemia a condus la intensificarea violenţei fizice şi emoţionale împotriva femeilor. În afară de două ţări (Finlanda şi Ungaria), cifra depăşeşte 50%, ajungând la 93% în Grecia şi 90% în Portugalia. România se situează aproape de media europeană, cu 73% dintre femei care cred că pandemia a dus la creşterea violenţei fizice şi emoţionale.

Femeile identifică în mod clar mai multe măsuri esenţiale pentru a contracara violenţa împotriva femeilor: simplificarea procedurii de denunţare a violenţelor împotriva femeii, inclusiv la poliţie (58%), diversificarea opţiunilor prin care femeile să poată cere ajutor, de exemplu prin linii telefonice de urgenţă (40%), sensibilizarea şi formarea poliţiei şi a aparatului judiciar cu privire la problemă (40%), îmbunătăţirea independenţei financiare a femeilor (38%).

Consecinţe economice şi financiare

38% dintre respondenţi au declarat că pandemia le-a afectat negativ veniturile personale. Procentajul variază de la 60% în Grecia, 50% în România la 19% în Danemarca. Pandemia de COVID-19 a avut un impact negativ şi asupra echilibrului dintre viaţa profesională şi cea privată, susţin 44% dintre femeile intervievate. În mai multe ţări, cifra a depăşit 50%: Cipru (68 %), Grecia (59 %), Malta (58 %), Luxemburg (56%), Italia (52%), Portugalia (52%) şi Ungaria (51%). Dintre femeile intervievate în România, 48% consideră că pandemia a avut un impact negativ asupra echilibrului dintre viaţa profesională şi cea privată.

Nu în ultimul rând, 21% dintre femei doresc sau au decis să reducă permanent timpul pe care-l alocă muncii plătite.

Sănătatea mintală, afectată

Încă de la începutul pandemiei, probabilitatea era mai mare ca femeile să fie îngrijorate cu privire la prieteni şi membri ai familiei sau să le simtă lipsa (44%), să se simtă stresate şi temătoare (37%) şi să fie preocupate în general de viitorul lor (33%).

Femeile consideră în general că măsurile introduse pentru a opri răspândirea pandemiei au avut un impact foarte mare asupra propriei lor sănătăţi mintale.

Unele categorii sociale specifice au fost mai afectate decât altele, în funcţie de măsura în cauză: circa jumătate dintre femeile cu copii sub 15 ani spun că închiderea şcolilor şi a centrelor de îngrijire a copiilor a avut un impact major asupra sănătăţii lor mintale.

Femeile din Uniunea Europeană consideră că Parlamentul European ar trebui să aibă următoarele priorităţi: să combată traficul şi exploatarea sexuală a femeilor şi copiilor (47%), violenţa fizică şi psihică împotriva femeii (47%), diferenţa de salarizare dintre femei şi bărbaţi şi impactul ei asupra evoluţiei carierei profesionale (41%) şi dificultăţile întâmpinate de femei în a-şi reconcilia viaţa privată cu cea profesională (31%), dar şi să asigure protecţia femeilor şi fetelor care aparţin unor grupuri vulnerabile (30%).

Roberta Metsola, Preşedinta Parlamentului European, a salutat rezultatele sondajului. 

„Femeile au fost lovite cel mai puternic de pandemia de COVID-19. Au fost lovite din punct de vedere mental şi financiar. Este de ajuns. Parlamentul European depune eforturi pentru a schimba acest lucru.” a spus Roberta Metsola, potrivit aceluiaşi comunicat.

Şi Robert Biedron, preşedintele Comisiei pentru drepturile femeilor a Parlamentului European, a  reacţionat.

„Rezultatele sondajului Eurobarometru confirmă ceea ce ştim deja: pandemia de COVID-19 a afectat în mod disproporţionat femeile şi fetele într-o multitudine de moduri. De la creşterea violenţei bazate pe gen la înmulţirea sarcinilor legate de îngrijirea celor din jur, de la impactul economic asupra sectoarelor majoritar feminine la insecuritatea contractelor de muncă. Însă crizele pot aduce, de asemenea, oportunităţi: o şansă de a reconstrui mai bine. Prin urmare, redresarea ar trebui să plaseze femeile în centrul soluţiilor, ceea ce vom urmări, de asemenea, prin activitatea noastră”, a precizat Robert Biedron. 

Sondajul Eurobarometru

Pentru a marca Ziua Internaţională a Femeii pe 8 martie 2022, Parlamentul European a solicitat un sondaj de opinie dedicat femeilor europene. Acesta are ca scop să analizeze mai bine opiniile femeilor din toate generaţiile, ţările şi mediile socio-demografice în perioada marcată de COVID-19.

Sondajul Eurobarometru Flash a fost realizat de IPSOS în perioada 25 ianuarie - 3 februarie 2022 în toate cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene. Au fost realizate 26.741 de interviuri.

Rezultatele la nivelul Uniunii Europene sunt ponderate în funcţie de dimensiunea populaţiei fiecărei ţări.

Raportul complet şi datele aferente pot fi găsite aici.

  

Vă recomandăm să mai citiţi

Ajutor pentru refugiaţii din Ucraina, de la Mioveni. „Este meritul comunităţii, nu al unui om sau al unui partid”

Cum se vede războiul de la clasa pregătitoare. Dialog între o învăţătoare din Piteşti şi elevii ei. „Când era mic, Putin era rău?” VIDEO

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite