Ministerul Dezvoltării a alocat 217 milioane de euro din PNRR pentru reabilitarea blocurilor şi a clădirilor publice cu risc seismic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cutremurul din 77, FOTO Arhivele Nationale ale României
Cutremurul din 77, FOTO Arhivele Nationale ale României

Ministerul Dezvoltării a anunţat, vineri, că a alocat, din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), 217 milioane de euro pentru reabilitarea blocurilor şi a clădirilor publice, a demarat reforma reglementărilor în vigoare, a elaborat Strategia naţională de reducere a riscului seismic şi operaţionalizează capacitatea statului pentru proiectare, licitaţie şi execuţie a lucrărilor de reabilitare seismică.

„Legile şi măsurile în vigoare nu s-au dovedit a fi eficiente. România nu a făcut progrese semnificative în acest domeniu. Au fost reabilitate doar câteva zeci de clădiri în ultimele decenii. Am elaborat soluţii mult mai eficiente”, a subliniat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, vineri, la evenimentul organizat de Academia Română cu prilejul comemorării a 45 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977.  

Oficialul a precizat că se va evalua numărul clădirilor de risc seismic I şi II, pentru că nu există un astfel de registru. „Putem stabili o prioritate a investiţiilor doar pe baza unei evaluări clare a situaţiei”.

A doua măsură luată de Ministerul Dezvoltării este reforma legislativă în domeniu, aflată în circuitul de avizare interministerial, prin care se creează un program multianual, cu finanţare nerambursabilă şi integrală de la stat, prin care se vor reabilita nu doar blocuri de locuinţe, ci şi clădirile publice şi private, inclusiv cele clasificate în riscul seismic II. 

Potrivit datelor transmise de MDLPA, reabilitarea clădirilor se va face integrat. „Lucrările de intervenţie asupra clădirilor vor include eficientizarea energetică, reducerea riscului seismic şi asigurarea siguranţei la incendiu. Vrem rezultate în acest domeniu, nu clădiri care reprezintă un risc pentru populaţie”, a spus Cseke Attila.

Lucrările vor fi finanţate de Ministerul Dezvoltării, cu fonduri alocate prin PNRR, în valoare totală de 217 milioane de euro, conform Strategiei Naţionale de Reducere a Riscului Seismic, publicată pe site-ul ministerului, din care vor fi reabilitate cca. 100 blocuri şi 250 clădiri publice. 

Totodată, ministerul va asigura şi operaţionalizarea capacităţii statului pentru proiectare, licitaţie şi execuţie, a lucrărilor de reabilitare seismică – a conchis Cseke Attila, enumerând măsurile pregătite pentru asigurarea siguranţei seismice.

Vineri, 4 martie, se împlinesc 45 de ani de la marele cutremur, în care au murit peste 1.500 de oameni. Conform datelor oficiale, în prezent, în Capitală sunt 736 de clădiri încadrate în clasele l şi ll de risc seismic. Dintre acestea, 363, majoritatea în zona centrală, sunt încadrate în clasa l de risc seismic, iar 373 sunt încadrate în clasa  a ll-a de risc seismic, ceea ce înseamnă că pot suferi degradări structurale majore în cazul unui cutremur puternic.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite