Riscul de avalanşă în munţii Făgăraş rămâne mare şi după weekend

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salvamont Argeş îi sfătuieşte pe cei care vor ajunge în următoarele zile în zona montană a Argeşului să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă      Foto: Adevărul
Salvamont Argeş îi sfătuieşte pe cei care vor ajunge în următoarele zile în zona montană a Argeşului să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă      Foto: Adevărul

Zăpada depăşeşte încă doi metri la Bâlea Lac – Cota 2000 Transfăgărăşan. Toate trasele din Argeş aflate la peste 1600 de metri rămân închise, iar sfatul salvamontiştilor pentru cei care ajung la munte este să nu se aventureze să le urce.


Riscul de avalanşă este de gradul 4 la altitudini peste 2000 de metri şi de gradul 3 la altitudini între 1600-2000 metri, astfel că toate traseele montane din judeţul Argeş care se află în acest ecart de altitudine, sunt şi vor rămâne închise. Faţă de sfârşitul săptămânii precedente, stratul de zăpadă de la Bâlea Lac – Cota 2000 Transfăgărăşan a crescut cu aproape 40 de centimetri, trecând peste doi metri.

Salvamont Argeş îi sfătuieşte pe cei care vor ajunge în următoarele zile în zona montană a Argeşului să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă, ori la Dispeceratul Naţional Salvamont, formând 0SALVAMONT. 

Şi cei care vor porni în mici excursii la altitudini sub 1600 de metri trebuie să fie foarte atenţi.

“Trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei în aşa fel încât, să existe o marja de siguranţă de o oră de lumină, după terminarea acesteia, ţinând cont că la ora 18:30 este deja întuneric. În afara echipamentului obligatoriu de iarnă (încălţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet etc.) trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situaţiile neplăcute. Chiar şi în cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat să aveţi încălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, de asemenea o lanternă, pentru situaţiile în care sunteţi nevoiţi să va deplasaţi pe jos. Nu parcaţi maşinile la baza pantelor mari, fără pădure, încărcate cu zăpadă!”, avertizează şeful Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, care adaugă că în această perioadă este necesară o prudenţă mărită, pentru a evita situaţiile nedorite.

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite