Primarul din Argeș acuzat că a dat foc primăriei a cerut expertiză psihiatrică. Ce speră să obțină edilul

0
Publicat:

De câteva luni, la Judecătoria Topoloveni este pe rol procesul lui Mihai Marin, primarul comunei argeşene Beleţi-Negreşti, acuzat că a dat foc primăriei în decembrie 2021.

Mihai Marin este în arest de aproape un an FOTO IPJ Argeș
Mihai Marin este în arest de aproape un an FOTO IPJ Argeș

Aflat în arest din decembrie 2021, Mihai Marin este judecat pentru distrugere, violarea sediului profesional şi sustragerea de înscrisuri. La termenul procesului din luna octombrie, Mihai Marin a cerut să îi fie făcută o expertiză psihiatrică, pentru a se stabili dacă a avut sau nu discernământ atunci când a dat foc Primăriei Beleți-Negrești.

Mihai Marin a făcut această solicitare sperând ca în cazul în care s-ar face o asemenea expertiză să se stabilească faptul că nu a avut discernământ și astfel să primească o pedeapsă mult mai blândă, inclusiv să nu mai fie nevoit să plătească despăgubiri uriașe. Judecătorii i-au respins însă definitiv solicitarea.

Magistrații de la Judecătoria Topoloveni au respins, de asemenea, și solicitarea primarului privind audierea înregistrărilor video-audio.

Incendiere cu torțe și sute de litri de motorină

În urmă cu aproape un an, în noaptea de 12 spre 13 decembrie 2021, Mihai Marin, primar al comunei Beleţi-Negreşti, a intrat în curtea sediului primăriei cu mașina de serviciu, cu intenţia clară de a incendia clădirile primăriei, din cauza conflictelor acumulate cu mai mulți angajaţi ai instituţiei în ultimii ani. Mihai Marin a confecţionat mai multe torţe, cu ajutorul unor stinghii din lemn, găsite în magazia cu lemne de lângă primărie, şi a unor cârpe.

Ulterior, Marin Mihai a spart uşa de acces a unei alte magazii de lângă Primăria Beleți-Negrești și a subtilizat 14 bidoane din plastic având în total 280 de litri de motorină ce urma să fie folosită de instituţie pe timpul iernii. Primarul a pătruns fără drept în sediul vechi al primăriei escaladând fereastra de la biroul viceprimarului şi a răvăşit bunurile din birou, aruncând pe podea mii de documente oficiale din birou, strângându-le la un loc şi împrăştiind apoi combustibil peste ele. În acelaşi mod a procedat şi în alte birouri.

„Cu ajutorul unei brichete, Marin Mihai a aprins torţele confecţionate şi le-a aruncat în interiorul magaziei cu lemne, în interiorul încăperii unde funcţionează serviciile Contabilitate şi Achiziţii publice şi în interiorul biroului viceprimarului, producând astfel un incediu cu trei focare de propagare”, precizează, în rechizitoriu, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Topoloveni.

După ce a dat foc Primăriei Beleţi-Negreşti, primarul Marin Mihai a fugit în aceeași noapte cu maşina de serviciu, adăpostindu-se la mănăstirea Prislop.

Pagube materiale imense

Flăcările mari au fost observate de mai mulţi vecini, intervenţia rapidă a acestora limitând proporţiile dezastrului. Numai intervenţia promptă a locuitorilor din zonă şi a pompierilor a limitat extinderea incendiului şi a diminuat daunele materiale. Cu toate acestea, în urma incendiului au fost provocate importante daune materiale, fiind distruse, printre altele, o mare parte din clădirea arhivei primăriei, precum şi numeroase bunuri.

Prejudiciul total estimat de experți se ridică la peste 660.000 de lei. Primăria comunei Beleţi-Negreşti s-a constituit în primăvara acestui an parte civilă la procesul de la Topoloveni cu 500.000 lei, reprezentând daune materiale şi morale.

Pentru că primarul Marin Mihai a incendiat şi centrala telefonică digitală a primăriei, Telekom România s-a constituit parte civilă, cerând daune totale de peste 160.000 lei.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite