Preţurile apartamentelor vechi din Piteşti s-au prăbuşit cel mai mult, faţă de celelalte oraşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Piteşti, preţurile apartamentelor vechi au scăzut cu 18.8% în 2011
În Piteşti, preţurile apartamentelor vechi au scăzut cu 18.8% în 2011

Piteştiul este oraşul în care preţurile apartamentelor vechi s-au prăbuşit cel mai mult în interval de 12 luni, se arată într-un studiu realizat de compania de consultanţă şi evaluare DARIAN

Dacă  media scăderilor pe întreaga ţară s-a situat la 5,8%, în Piteşti apartamentele s-au ieftinit în semestrul doi al anului trecut comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010 cu 18,8%, relevă  studiul realizat de compania de consultanţă şi evaluare DARIAN.

Preţul mediu de vânzare al apartamentelor vechi din Piteşti a ajuns în al doilea semestru al anului trecut la 652 de euro pe metru pătrat, în scădere cu 2,2%  faţă de semestrul anterior, însă  din cauza prăbuşirii din primul semestru, scăderea anuală s-a situat aproape de 19%.

Cele mai scumpe apartamente

În zonele centrale (Ultra, Popa ŞapcĂ, Calea Bucureşti, Eremia Grigorescu, Exerciţiu), de exemplu, apartamentele vechi cu două camere s-au vândut cu preţuri cuprinse între 31.000 şi 51.000 de euro, în timp ce pentru acelaşi tip de apartamente din zona de Sud (Prundu, Craiovei, Tudor Vladimirescu, Războieni, Trivale) preţurile au oscilat între 24.000 şi 36.000 de euro.

În zona Nord (Negru Vodă, Nicolae Bălcescu, Gavana, Bere, Big) preţurile au fost cuprinse între 27.000 şi 40.000 de euro, în funcţie de amenajări, amplasament sau etaj.

Conform studiului realizat de compania de consultanţă şi evaluare DARIAN, la nivel naţional, cele mai scumpe apartamente vechi sunt în Bucureşti, unde preţul mediu a fost în semestrul II din 2011 de 984 euro/mp, Cluj-Napoca (977 euro/mp) şi Iaşi (891 euro/mp). Cele mai ieftine locuinţe vechi le găsim în oraşe precum Reşiţa (470 euro/mp), Baia Mare (522 euro/mp) şi Satu-Mare (537 euro/mp). Care ar fi perspectivele pentru acest an?

Spre ce se orientează cumpărătorii

Descurajarea creditelor în valută ar putea duce la o micşorare a cererii solvabile, ceea ce înseamnă că şi mai puţini români vor avea la dispoziţie în acest an suma necesară achiziţionării unui apartament.

“O tendinţă evidentă care relevă adaptarea la criza economică este aceea de construcţie a apartamentelor la suprafeţe mai reduse decât înainte de criză”- spune  Adrian Crivii, preşedintele DARIAN.

Se estimează, de asemenea, că în condiţiile creşterii preţului gigacaloriei, cererea se va îndrepta în 2012 cu precădere către apartamentele din blocurile reabilitate termic, cu o bună izolaţie, si de preferinţă dotate cu centrale termice.

Şi preţurile terenurilor au scăzut

Acelaşi studiu arată că preţurile terenurilor din Piteşti au înregistrat, de asemenea,  scăderi cu mult peste media pe ţară. Faţă de primul semestru al anului trecut, preţurile au scăzut în semestrul al doilea cu numai 4%, dar pe ansamblu, comparând evoluţia pe semestrul doi din 2011 faţă de a doua parte a anului 2010, terenurile s-au ieftinit cu 24%. În zonele centrale, preţul metrului pătrat de teren a fost cuprins între 350 şi 1000 de euro, în timp ce în zonele mărginaşe terenurile s-au vândut cu preţuri cuprins

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite