Povestea uneia dintre cele mai frumoase case din România. Admirată de Carol al II-lea, vizitată de doi prim-miniștri

0
Publicat:

Aflată în orașul Curtea de Argeș și ridicată pe parcursul a 10 ani, Casa Norocea este una din cele mai frumoase case monument istoric din țara noastră, având o arhitectură și decorațiuni deosebite.

Casa Norocea a fost ridicată în perioada 1914-1924 FOTO Visit Curtea de Arges
Casa Norocea a fost ridicată în perioada 1914-1924 FOTO Visit Curtea de Arges

Casa adăpostește de câteva decenii colecțiile de artă ale Muzeului Municipal din Curtea de Argeș. Ca și arhitectură, aceasta combină stilul gorjean și cel de casă tradițională din zona Argeșului.

Casa Norocea a fost căminul și atelierul de lucru al pictorului Dumitru Norocea, cel care a restaurat, între anii 1914-1924, frescele din Biserica Domnească. Dumitru Norocea a descoperit, pe peretele interior nordic al naosului, o importantă inscripție în limba slavonă, sgrafitată pe mortar: «În anul 6860 [1352], la Câmpulung, s-a stins marele Basarab voievod» confirmându-se, astfel, edificarea monumentului în perioada de mijloc a veacului al XIV-lea.

Casa, ridicată în 1922, este împărțită pe două secții. Prima secție este cea de etnografie, ce include o expoziție permanentă de obiecte de artă populară privind ocupațiile, îndeletnicirile și meșteșugurile practicate de argeșeni din cele mai vechi timpuri, de la olărit, superbele cusături și țesături argeșene, obiecte folosite până la pomicultură, păstorit ori apicultura.

La etajul Casei Norocea poate fi vizitată o expoziție cu lucrările pictorului Dumitru Norocea, precum și obiecte care au aparținut acestuia în perioada cât a locuit și creat la Curtea de Argeș.

Născut în 1880 la Bolboși, în Gorj, Dumitru Norocea a fost nu numai pictor și sculptor, ci și unul dintre cei mai importanți restauratori ai picturilor bisericești din perioada interbelică.

Căsătorit cu Elisabeta, fostă Miss București și originară din Curtea de Argeș, Dumitru Norocea a devenit fascinat de orașul Curtea de Argeș în perioada în care a restaurat frescele Bisericii Domnești din oraș.

Casa devenită acum muzeu a fost ridicată în perioada 1914-1924 este o vilă foarte elegantă ce are printre altele elemente din stilul arhitectonic neoromânesc. Un detaliu important: proiectant a fost chiar Dumitru Norocea, alături de cunoscutul arhitect Grigore Cerchez. Casa Norocea are inclusiv elemente post-brâncovenești, combinate cu cele ale unei cule gorjenești, o dovadă că marele restaurator nu și-a uitat originile. Ușile Casei Norocea sunt cele originale, sculptate chiar de către Dumitru Norocea, cu motive arabo-persane.

Dumitru Norocea, apreciat de Nicolae Iorga

Dumitru Norocea şi-a început cariera ca învăţător în Gorjul, ocupându-se în timpul liber de restaurarea şi pictarea de troiţe. După patru ani de activitate şcolară a fost admis la Şcoala Naţională de Arte Frumoase, în clasa profesorului Ipolit Strâmbu. Talentul, hărnicia şi dedicaţia sa l-au adus în atenţia specialiştilor vremii.

”Dumitru Norocea a beneficiat de o importantă bursă de patru ani la Ravenna pentru studiul Artei Bizantine şi de specializări la Paris (Luvru) şi Athos. S-a făcut remarcat la restaurarea picturii Mănăstirii Govora. Talentul dovedit la Govora i-a determinat pe restauratorii Bisericii Domneşti din Curtea de Argeş să ceară conducerii Comisiunii Monumentelor Istorice trimiterea sa la Curtea de Argeş. Casa Norocea are o sală cu luminator, prima de acest fel din sudul ţării. În această sală lucra şi îşi primea oaspeţii. A avut oaspeţi de prim rang precum Majestatea Sa Regele Carol al II-lea și prim-miniştrii I.G.Duca şi Armand Călinescu. În casă pot fi văzute printre altele o sobă de porţelan stil Napoleon al III-lea și un şemineu cu stâlpi din calcar de Albeşti”, spun reprezentanții asociației ”Visit Curtea de Argeș”, înființată pentru promovarea monumentelor istorice și arhitectonice din oraș, precum și a turismului.

Regele Carol al II-lea a venit în repetate rânduri în casa lui Dumitru Norocea, cei doi petrecând aici ore bune de fiecare date alături de alți oaspeți importanți.

Casa a fost transformată în muzeu FOTO Visit Curtea de Arges
Casa a fost transformată în muzeu FOTO Visit Curtea de Arges

Contribuția sa esențială la restaurarea impecabilă a frescelor Bisericii Domnești de la Curtea de Argeș a fost remarcată de către autoritățile vremii la nivel național. Drept urmare, Dumitru Norocea a primit în 1922, prin decret regal, Ordinul «Coroana României» în grad de cavaler, cea mai înaltă distincție a acelor vremuri ce putea fi acordată unui civil. Mari personalități ale României, în frunte cu academicienii Dumitru Onciul și Nicolae Iorga s-au numărat printre cei care au elogiat restaurarea impresionantă a frescelor importantei biserici din Curtea de Argeș.

Activitatea lui Dumitru Norocea nu a constat numai în resturare. El este cel care a pictat Sala Unirii din Alba Iulia, realizând totodată mozaicurile din Catedrala Unirii din Alba Iulia.

Dumitru Norocea şi-a dorit foarte mult ca vila pe care a ridicat-o cu multă pasiune să devină muzeu, lucru dus la îndeplinire de soţia sa după moartea marelui artist, survenită în 1964.

Piteşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite