Piaţa Primăriei Piteşti, reabilitată pentru a doua oară în 14 ani. „WC-ul e singurul lucru care arată bine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piata primariei pitesti

Piaţa Primăriei Piteşti pare un şantier nesfârşit. Precedenţii primari au investit aici sume uriaşe pentru pavare/respectiv refacerea pavajului, ultima dintre intervenţii urmând să se încheie, potrivit termenului asumat de constructor în februarie, anul acesta, sub mandatul noului edil.

Precedenta pavare a Pieţei Primăriei Piteşti, realizată în 2007, în mandatul primarului Tudor Pendiuc (PSD) a însemnat bani irosiţi. 

Încă dinaintea recepţiei lucrării, presa piteşteană a atras atenţia că plăcile proaspăt montate au început deja să se spargă. În ciuda semnalelor venite din toate părţile că plăcile subţiri nu vor rezista nici traficului pietonal (nemaivorbind de cel auto), nici variaţiilor de temperatură, lucrarea, venită la pachet cu montarea de pavele galbene, verzi şi portocalii în restul zonei centrale, a fost recepţionată.

Desigur, la prima intrare a unei maşini în zona nou reabilitată, au apărut avarii noi, şi tot aşa, până când perimetrul s-a degradat semnificativ. Nu atât de mult încât să justifice totuşi, în an de pandemie o reabilitare a zonei.
 

Investiţie de peste 15 milioane de lei în an de pandemie

Pe ultima sută de metri a mandatului lui Cornel Ionică (PSD), primarul ce i-a succedat în funcţie lui Tudor Pendiuc, a început iar calvarul în zona centrală, căci în februarie, anul trecut, a început reabilitarea Pieţei Primăriei.

"Va fi o piaţă modernă, adecvată pentru centrul oraşului, care va răspunde nevoilor cetăţenilor", susţinea, atunci, primarul Piteştiului. 

Edilul făcea referire şi la nevoile fiziologice căci lucrarea, în valoare de 15.599.061 de lei, inclusiv TVA, bani de la bugetul local, include şi un WC public.

Lucrările sunt acum în curs de executare, teoretic, chiar pe ultima sută de metri, şi sunt executate de asocierea S.C. Tehno Fluid Solutions S.R.L. (lider de asociere), S.C. Delta Termo Construct 1999 S.R.L (asociat 1), S.C. Construcţii Drumuri şi Lucrări de Artă S.R.L. (asociat 2), S.C. Modvest Construct 2000 S.R.L. (asociat 3), S.C. Energo Prest Company S.R.L. (subcontractant) şi S.C. Rocip Instal S.R.L. (subcontractant), prin liderul asociat S.C. Tehno Fluid Solutions S.R.L.

Pavaj cu plăci din China şi India

Termenul de finalizare a lucrării este februarie 2020. Cum priveliştea de pe şantier nu dă semne că lucrarea ar fi aproape gata, actualul primar, Cristian Gentea (social-democrat şi el) s-a simţit dator, săptămâna trecută, să explice piteştenilor cum stau lucrurile şi a invitat presa în Piaţa Primăriei. 

"WC-ul, e singurul lucru care arată bine", a fost una dintre primele concluzii ale edilului, însoţit de city-managerul oraşului, Lucreţiu Tudor şi de un reprezentant al asocierii care se ocupă de reabilitare.

În ciuda 

Mesajul pe care autorităţile locale au ţinut să-l transmită a fost că noile plăci ce se montează în Piaţa Primăriei ar fi mult mai rezistente decât precedentele.

"Vechile plăci aveau o grosime de până în doi centimetri. Prima maşină grea care a intrat peste ele, le-a spart în două. Aceste noi plăci au şase centimetri grosime, iar stratul suport este beton rutier. Se poate intra la orice oră cu camionul peste ele. Nu există modalitate şi momente să mai fie probleme pe tema asta", a declarat coordonatorul lucrărilor care a precizat că plăcile utilizate sunt din China şi India.

Iată ce a presupus, conform contractului, această reabilitare ajunsă aproape de termenul limită:

-scoaterea întregului dalaj de granit şi a mortarului până la betonul de ciment;

-evaluarea betonului, repararea sa şi colmatarea rosturilor;

-turnarea unui strat de rezistenţă din beton C35/45 de 10 cm;

-realizarea unui finisaj de dale auto-blocante de 8 cm, aşezat pe un strat de nisip de poză de 2 cm;

-spaţiile verzi se vor modifica de la 2.916,964 la 2.926,784 de mp, generând un plus de aproximativ 10 mp, care va fi simţit la nivelul pietonal al pieţei;

-se vor demola scările de acces către punctele situate la cota mai înaltă a pieţei, urmând să fie înlocuite de rampe;

-se vor demola plăcile suport din zonele punctelor de racord cu pavajul existent, pentru a prelua diferenţele de nivel apărute;

-se va demola o zonă de dală pietonală şi se va reloca spaţiul verde aferent zonei adiacente statuii lui Mircea cel Bătrân;

-se va consolida placa existentă şi se va supra-betona cu până la 15 cm, pentru a genera un nou element-suport al spaţiului Pieţei;

-se va introduce un imobil îngropat cu funcţiunea de WC public;

-se va amenaja o acoperire cu afişaj pentru clădirea Filarmonicii;

-înlocuirea pavajului existent cu unul rezistent la uzură şi la trafic greu, din granit de culoare naturală, cu tentă roşiatică, şi dispunere parametrică a nuanţelor (clustere şi proporţii);

-înlăturarea scărilor de legătură între zona Galeriei de Artă şi a Pieţei şi înlocuirea cu rampe line;

-amenajarea unei zone urbane-pietonală în zona statuii lui Mircea cel Bătrân;

-amenajarea unui portal din material compozit în faţa Filarmonicii Piteşti;

-modificări la instalaţia de iluminat existentă;

-îngroparea cablurilor şi amenajarea de instalaţii sub dala centrului;

-realizarea unui nou sistem de colectare a apelor pluviale etc.

Vă recomandăm să citiţi şi:

O reţetă savuroasă de humus cu tahini şi usturoi, propusă şi ilustrată spectaculos de doi artişti 

Hoţ dat în urmărire naţională, prins în Argeş, la un chef

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite