Pădurar trimis în judecată pentru falsuri în serie incredibile. Cum a justificat tăiarea ilegală a peste 1.700 de copaci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sfârşitul lunii noiembrie, la Judecătoria Piteşti va începe un proces în care Vasile Bădescu, pădurar la Ocolul Silvic Piteşti, este acuzat de fals intelectual în formă continuată. Din acelaşi dosar, a fost disjuns un altul foarte grav, în care acelaşi pădurar este cercetat penal pentru tăierea ilegală a peste 1.700 de copaci.

Concret, procurorii îl acuză pe respectivul pădurar că ar fi falsificat, în perioada februarie 2014-februarie 2015, 12 avize de însoţire a materialului lemnos, declarând în acte cantităţi mult mai mici de lemn transportat.

Procurorii au descoperit, printre altele, un aviz emis în februarie 2015, pe care era trecută cantitatea de 9 metri cubi de material lemnos, însă în realitate aceasta era de aproape 31 metri cubi.

Cu ocazia controalelor efectuate de către procurori, în perioada decembrie 2014-martie 2015 au fost identificate nu mai puţin de “1.768 cioate provenite din tăieri ilegale de arbori, cu un volum de 1.474,8 metri cubi şi o valoarea imputabilă pădurarului de 977.087,53 lei (inclusiv TVA), cioate care în mare parte erau tăiate la nivelul solului şi acoperite cu pământ şi frunze. Tot cu ocazia controalelor s-a constatat că suprafaţa de fond forestier de stat a fost redusă prin tăieri rase pe o suprafaţă de 2,49 hectare (pe raza comunei Cotmeana), fiind depistate pe această suprafaţă 487 cioate din totalul de 1.768”.

Drept urmare, anchetatorii au decis să disjungă cauza şi să formeze un nou dosar pe numele lui Vasile Bădescu, pentru comiterea infracţiunilor de tăiere fără drept de arbori, furt de arbori şi reducerea fondului forestier naţional. Dosarul este în prezent în lucru la Poliţia Argeş.

Conform statisticilor întocmite de către activiştii Greenpeace, în 2018 judeţul Argeş s-a situat pe locul 3 la nivelul României ca număr de tăieri ilegale de arbori.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite