O refugiată din Ucraina a cucerit numeroși clienți români cu torturile și prăjiturile sale

0
Publicat:

Venită din Ucraina la Pitești de mai bine de opt luni, împreună cu cei doi copii ai săi, Iulia Trach și-a făcut deja un nume prin deserturile delicioase pe care le realizează.

Iulia Trach a venit în România cu cei doi copii de peste opt luni FOTO Denis Grigorescu
Iulia Trach a venit în România cu cei doi copii de peste opt luni FOTO Denis Grigorescu

Iulia Trach a venit la Pitești din Ucraina în luna martie. Soțul său a rămas în Ucraina, iar Iulia a ajuns la Pitești cu cei doi copii, de opt și respectiv un an, iar aici a întâlnit-o pe Alexandra Tudora, o doamnă, de asemenea, pasionată de torturi și prăjituri și care își dorea să ajute refugiați ucraineni.

Timp de șase luni, Alexandra și soțul ei au suportat toate cheltuielile pentru Iulia și cei doi copii și în același timp i-au promovat produsele delicioase realizate. Iulia Trach are deja numeroși clienți atrași de torturile și prăjiturile pe care le prepară. Acum, Iulia locuiește într-un apartament cu chirie, alături de cei doi copii, costurile fiind acoperite din ajutoarele financiare primite pentru refugiați de la Uniunea Europeană. Iar din 25 septembrie, Alexandra și-a deschis propria cofetărie în Pitești, numită „Bon Pastel”. Iulia Trach a fost angajată de la început la cofetărie și creează zilnic prăjituri și torturi.

Iulia este din orașul Cetatea Albă din regiunea Odesa, iar înainte de război a lucrat în administrația publică din Ucraina. Când a intrat în concediu prenatal, în urmă cu doi ani, a început să facă prăjituri și torturi. Și pas cu pas, realizarea de deserturi speciale a devenit o pasiune. După ce a început războiul, soțul său, care lucrează în domeniul construcțiilor, a rămas acasă, iar Iulia a ajuns mai întâi cu copiii în Bulgaria, unde a stat aproape două săptămâni în niște condiții foarte proaste. Ulterior, a aflat că Alexandra Tudora, o femeie din Pitești, și ea pasionată de torturi și prăjituri, dorește să o ajute, inclusiv cu cazarea.

Iulia Trach, preparând un tort FOTO Denis Grigorescu
Iulia Trach, preparând un tort FOTO Denis Grigorescu

„La începutul războiului, am considerat că este nevoie să ajutăm câteva familii din Ucraina și astfel au apărut în viața noastră Iulia și Valentina, o prietenă a ei. Le-am găsit pe un grup de Facebook, după ce am postat că pot ajuta refugiați. Le-am găsit și închiriat un apartament, unde s-au mutat. Ulterior, s-au mutat în două apartamente alăturate. Le-am cumpărat de la coș de gunoi până la pilote și mâncare, exact ca într-o casă nouă”, își amintește Alexandra Tudora. Iar Iulia și copiii săi, ca și Valentina, au devenit din această primăvară cumva parte și din familia Alexandrei Tudora, participând la zile de naștere, petreceri și excursii.

„M-au impresionat deschiderea și empatia oamenilor”

„M-am întâlnit cu Alexandra prin intermediul unor prieteni și m-a ajutat mult aici la Pitești și să îmi găsesc o locuință unde să stau cu copiii. M-a ajutat și să găsesc o creșă pentru fetița mea de un an, fetița mea de opt ani face orele online. La început a fost dificil și neobișnuit, dar Alexandra m-a ajutat mult să mă adaptez. România mă duce mult cu gândul la țara mea în ceea ce privește deschiderea și empatia oamenilor, m-au impresionat. M-am obișnuit să lucrez la Pitești. Alexandra își dorea de mult să își deschidă o cofetărie. Iar după ce a aflat că și eu sunt foarte pasionată de torturi și prăjituri s-a decis să își facă o cofetărie”, povestește Iulia Trach

Alexandra Tudora este cofetar de meserie și își dorea de mai mult timp să își deschidă propria cofetărie. Iar transformarea dorinței în realitate are la bază un gând nobil și altruist.

„Am dorit să îi ofer Iuliei un loc de muncă stabil, pentru că nu se știe pentru cât timp vor mai fi acordate ajutoarele pentru refugiați de la Uniunea Europeană”, spune Alexandra.

Iar ajutorul oferit Iuliei Trach nu se oprește aici. La etajul clădirii unde funcționează cofetăria, Alexandra Tudor a amenajat o cameră unde Iulia poate sta cu cei doi copii în pauzele de lucru.

„Decoratul tortului durează maximum o oră”

Iulia Trach a explicat pentru „Adevărul” și cât durează realizarea unui tort. „Asamblarea durează în jur de 15 minute, după care se pune la frigider timp de opt ore, iar apoi decoratul tortului durează maximum o oră, în funcție de complexitatea acestuia. Pentru mine contează foarte mult ca ingredientele să fie naturale și bineînțeles să aibă și un aspect frumos, clienții se uită prima oară cum arată un tort”, explică Iulia.

Prețul unui kilogram de tort este de 120 lei la cofetăria unde lucrează Iulia.

Iulia Trach este de mai mulți ani pasionată de torturi și prăjituri FOTO Denis Grigorescu
Iulia Trach este de mai mulți ani pasionată de torturi și prăjituri FOTO Denis Grigorescu

Desertul preferat al Iuliei este tortul Napoleon, foarte fin și aromat și ce are printre altele cremă de vanilie.

Iulia spera inițial ca războiul din Ucraina să fie unul de scurtă durată.

„La început am crezut că în vreo două luni se va termina totul și că de Paște vom reveni acasă. Însă războiul a continuat să fie din ce în ce mai dur... Cred că va fi un război de durată”, consideră Iulia.

Tânăra refugiată ia în calcul și o stabilire definitivă în România cu familia.

„La început, îmi doream clar să revin acasă cât mai repede. Dar după ce am început să lucrez și să fac torturi și prăjituri, am început să iau în calcul și o stabilire în România. Îmi doresc mult să fim toată familia împreună. Vom vedea cum vor evolua lucrurile în Ucraina și apoi vom lua o decizie”, adaugă Iulia Trach.

*Material realizat cu o bursă din programul „Consolidarea rezilienței democrațiilor vestice ca reacție la războiul din Ucraina și la consecințele acestuia la nivel european și mondial”, derulat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate România și Moldova. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a celor două organizații

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite