O biserică din Argeş are pictată pe un zid moartea râzând. „Pictura a reapărut pe perete. Trebuie să fie ceva necurat!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Strania imagine a fost pictată în 1863 FOTO. Denis Grigorescu
Strania imagine a fost pictată în 1863 FOTO. Denis Grigorescu

La mai puţin de 10 km de vestul oraşului Piteşti, în satul Ciocănăi din comuna Moşoaia se află o biserică cu o pictură total ieşită din canoanele bisericeşti. Supranumit „Biserica cu moartea“, lăcaşul de cult are pictată pe unul dintre ziduri moartea râzând.

După cum precizează profesorul de istorie Corneliu Vasilescu, „biserica are într-adevăr o pictură ieşită din tipar. În anul 1863, la 23 de ani de la ctitorirea bisericii, doi pictori, pe numele lor Stan Postelnic şi Constantin Zugrav, au pictat pe unul dintre ziduri un înger aflat între doi demoni. Demonul din dreapta râde şi ţine o coasă deasupra căreia scrie Moartea”.

De ce această imagine neobişnuită? „Tradiţia satului Ciocănăi păstrează amintirea conform căreia, în timpul unei invazii otomane înainte de anul 1840, cel mai probabil undeva între anii 1820-1826, în vechea biserică din lemn, ce data de secole, s-au refugiat câteva zeci dintre locuitorii satului. Otomanii i-au încuiat acolo şi au dat foc bisericii, iar zeci de săteni au ars de vii. Impresionat de teribila tragedie, unul dintre ctitorii bisericii din sat s-a gândit să redea tema morţii pe unul dintre pereţii exteriori ai bisericii, asta şi în semn de aducere aminte pentru perioadele grele şi cu multe drame prin care a trecut satul Ciocănăi”, mai precizează Corneliu Vasilescu. 

Cei care au încercat să şteargă pictura au murit

biserica mosoaia moartea razand 01

Oamenii din satul Ciocănăi vorbesc şi de un blestem legat de cei care au încercat să şteargă pictura şi care au murit. „La începutul anilor 1980, liderii judeţeni ai Partidului Comunist au fost foarte deranjaţi de pictura cu moartea râzând şi i-au cerut preotului paroh să şteargă acea pictură pe care nomenclaturiştii o considerau foarte urâtâ. Preotul s-a ferit să şteargă el pictura aia şi l-a pus pe un om din sat de îi zice Tuturel-Bilt să dea cu var peste demonii de pe perete. La câteva zile, după ce a acoperit pictura cu var, săteanul a dat ortul popii în mod ciudat în timp ce juca hora la o nuntă din Ciocănăi.

După câteva săptămâni, şi preotul paroh a murit într-un mod de i-a îngrozit pe săteni. Era la o înmormântare a unei rude, iar carul mortuar a luat-o la vale şi a dat peste el, strivindu-l. Am văzut cu ochii mei asta. După ce au murit cei doi, după o perioadă, pictura a reapărut pe perete, un pic ştearsă. Trebuie să fie ceva necurat”, spune Ileana Oproiu (72 de ani), o localnică din satul Ciocănăi.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite