Neurochirurgul Vlad Ciurea: ÔÇ×Scrisul este parte a terapiei de recuperare pentru pacien┼úii care au suferit AVCÔÇŁ

0
0
Vlad Ciurea
Foto: Facebook Prof. Univ. Dr. Alexandru Vlad Ciurea

Prof. Univ. Dr.┬á Alexandru Vlad Ciurea recomand─â scrisul ca parte a terapiei de recuperare pentru pacien┼úii care au suferit accident vascular cerebral sau traumatism cranio-cerebral, dar ┼či ca metod─â de a preveni teribila boal─â Alzheimer.

Neurochirurgul face, într-o postare pe Facebook, o pledoarie pentru scrisul de mână. 
 

"Din p─âcate, tot mai mul┼úi folosesc ast─âzi computerul, pentru c─â este mai rapid. Dar caligrafia este foarte important─â. Pentru c─â mii ┼či mii de celule nervoase lucreaz─â la ac┼úiunea de scriere.

Practic, particip─â tot creierul: emisfera dreapt─â este cea artistic─â, a creativit─â┼úii, iar cea st├óng─â a execu┼úiei. C├ónd scriem, punem pe h├órtie un g├ónd, apoi ├«l formul─âm c├ót mai succint. Este extraordinar cum tot creierul lucreaz─â: mi┼čc─âm m├óna, folosim ochii, degetele, ne concentr─âm. Ca o locomotiv─â care se pune ├«n mi┼čcare", a scris, vineri, pe re┼úeaua de socializare, Prof. Univ. Dr. Alexandru Vlad Ciurea.┬á

"O bună metodă de a preveni teribila boală Alzheimer"

Potrivit neurochirurgului, scrisul de m├ón─â este un proces complicat, care duce la dezvoltarea creierului ┼či poate fi util ├«n diverse terapii.

"Scrisul este parte a terapiei de recuperare pentru pacienţii care au suferit accident vascular cerebral sau traumatism cranio-cerebral. Pentru că scrisul creează legături, sinapse, iar celulele se activează.

┼×i mai e ceva: scriind, ├«┼úi vin idei, rezolvi probleme, te organizezi. Este o bun─â metod─â de a preveni teribila boal─â Alzheimer", mai scrie medicul.

.

Neurochirurgul d─â exemplul celebrului medic Ana Aslan, supranumit─â ÔÇ×femeia care a ├«nvins b─âtr├óne┼úeaÔÇŁ.

"A scris ┼či a primit 130.000 de scrisori de-a lungul timpului. ├Än peste o sut─â de ┼ú─âri. Coresponda fie cu pacien┼úi, fie cu colegi medici. Extraordinar!", mai spune neurochirurgul.

Cititul, de asemenea, este obligatoriu, adaug─â profesorul: "V─â m─ârturisesc c─â profesorul meu, Constantin Arseni, ne spunea mereu s─â citim, s─â citim. ┼×i o f─âcea ├«n stilul lui: <<Dac─â un doctor nu pune m├óna pe o carte timp de c├óteva luni, poate s─â se duc─â cioban la oi!>>ÔÇŁ.

V─â recomand─âm s─â citi┼úi ┼či:

"S─â vedemÔÇť ├«n loc de ÔÇ×Nu se poateÔÇť. Maxima lui Nicolae Iorga, ca metafor─â a gr─âdinarului: Las─â semin┼úele s─â prind─â

Prim─âri┼úa Elena Lasconi caut─â arhitect ┼čef pentru C├ómpulung MuscelUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite