Muzeul inedit din comuna lui Petre Țuțea. Ce lucruri deosebite pot vedea acolo vizitatorii

0
Publicat:

În comuna argeșeană Boteni funcționează de 13 ani Muzeul Satului ce poartă numele unui mare etnograf ai României, profesorul Ion Chelcea. Boteni este comuna natală a filosofului Petre Țuțea.

Muzeul Satului Boteni a fost inaugurat în 2009 FOTO Sorin Mazilescu
Muzeul Satului Boteni a fost inaugurat în 2009 FOTO Sorin Mazilescu

Clădirea ce găzduiește Muzeul Satului din Boteni, aflat la 50 de kilometri de Pitești, este construită în stilul tradițional specific zonei Muscelului, cu pridvor înalt, având în componență două camere despărțite de o tindă.

Tinda din Muzeul Satului Boteni adăpostește o bucătărie tradițională din zona Muscelului, având în mijloc o masă joasă rotundă în jurul căreia ai casei se așezau pentru a lua masa.

„În interiorul bucătăriei pot fi văzute zeci de obiecte utilizate în gospodărie, de la putineiul în care se făceau untul și smântâna și donița în care se ținea apa până la butoiașele în care se ținea țuica, tronul de mălai, copaia ori oalele de pământ în care se ținea mâncarea. Pe peretele bucătăriei au fost expuse și obiecte de ceramică de Boteni vechi de peste un secol, La Boteni s-a practicat meșteșugul olăritului până în perioada interbelică”, precizează cercetătorul Sorin Mazilescu.

Muzeul găzduiește sute de obiecte tradiționale FOTO Sorin Mazilescu
Muzeul găzduiește sute de obiecte tradiționale FOTO Sorin Mazilescu

La inițiativa mai multor oameni din comună atașați de valorile și tradițiile populare, Muzeul Satului a fost inaugurat în anul 2009, cu ocazia celei de-a 14-a ediții a Festivalului Brâul de la Boteni, îndeplinind astfel dorința mareului etnograf Ion Chelcea și încununând eforturile acestuia de a crea un spațiu al culturii tradiționale locale la Boteni.

În încăperea principală a Muzeului Satului Boteni sunt expuse zeci de obiecte tradiționale muscelene, acestea ilustrând tradițiile, obiceiurile și ocupațiile localnicilor din ultimii 150 de ani. Printre cele mai deosebite exponate se numără costumele populare specifice zonei Boteni, inclusiv un superb costum popular de mireasă.

La Muzeul Satului Boteni poate fi văzută și o ladă de zestre veche de aproape 100 de ani. „Lada de zestre este și la ora actuală un obiect de valoare pentru orice locuitor din comuna Boteni, cu toate că în ultimii ani lăzile de zestre au devenit prezențe din ce în ce mai rare în casele oamenilor. Realizate din lemn și pictate manual cu multă migală, lăzile de zestre conțineau lucrurile cu care fetele măritate plecau din casa părintească către noua lor locuință”, mai spune cercetătorul Sorin Mazilescu.

În muzeu pot fi văzute și mai multe războaie de țesut. Pentru femeile din comuna Boteni, țesutul a fost una dintre ocupațiile principale timp de multe decenii. Iile țesute la Boteni erau pe vremuri apreciate în toată țara.

În muzeu pot fi văzute și războaie de țesut vechi FOTO Sorin Mazilescu
În muzeu pot fi văzute și războaie de țesut vechi FOTO Sorin Mazilescu

O altă încăpere a Muzeului Satului adăpostește sute de vestigii istorice descoperite pe teritoriul comunei Boteni, o parte dintre ele datând chiar din epoca neolitică, de la unelte și arme până la obiecte casnice, lucrate din fier, piatră sau lemn.

O zonă din Muzeul Satului Boteni găzduiește o expoziție permanentă cu zecile de premii și medalii obținute de-a lungul anilor de Ansamblul Folcloric Argeșelul din comună, participant la numeroase festivaluri folclorice naționale și internaționale.

Ion Chelcea și Petre Țuțea, cele mai mari personalități date de comuna Boteni FOTO Sorin Mazilescu
Ion Chelcea și Petre Țuțea, cele mai mari personalități date de comuna Boteni FOTO Sorin Mazilescu

Un loc aparte este rezervat în muzeu personalităților născute în comună. Este vorba de Petre Țuțea, Ion Chelcea, Georgeta Bidilică Vasilache și Mihaela Bidilică Vasilache.

Etnograful Ion Chelcea, cel al cărui nume este purtat de Muzeul Satului din Boteni a fost printre altele întemeietor al Muzeului Etnografic al Moldovei de la Iași și șef de secție la Muzeului Satului din București. În cele șapte decenii de activitate, Ion Chelcea, doctor în etnografie, a publicat peste 200 de lucrări.

Buni prieteni, Ion Chelcea și Petre Țuțea au murit în același an: 1991.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite