Moraliştii Piteştiului interbelic, revoltaţi de apariţiile prostituatelor îmbrăcate în „capoade şi combinezoane"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poate şi mai controversate decât zilele noastre, casele de toleranţă ale Piteştiului interbelic i-au făcut pe cei care ţineau la valorile morale ale societăţii să ia atitudine. Un exemplu elocvent în acest sens este o scrisoare din 1941, pe care un piteştean revoltat de moravurile uşoare ale duduilor ce defilau sumar îmbrăcate prin curtea unui bordel a trimis-o prefectului.

Nicolae Ghiţă, semnantarul scrisorii îi aducea la cunoştinţă prefectului că:

“în Strada Unirei no. 1 zisul Hotel cu emblema „La Ardeal”, această casă de toleranţă compusă din 4 camere ocupate de 4 prostituate pe care le speculează dl. Mihuţ Codreanu patronul acestui local de toleranţă, d-sa le ţine la dispoziţia clienţilor din acest restaurant ce-l are în acelaşi corp de case, lucru ce credem că nu este îngăduitor de nicio lege şi de nici buna morală ce necesită.
Aceste prostituate este (!) în curtea localului numai în capoade şi chiar în combinezoane, cu scopul de a atrage publicul.
De asemenea şi de la ferestre fac bizele şi semne la diferiţi trecători. Acest hotel a fost închis de către Serviciul Sanitar local şi în prezent nu ştiu sub ce formă funcţionează.
Cum aceste fapte sunt de neiertat şi pedepsite de lege şi cum vă ştim că a-ţi(!) luat întotdeauna măsuri de îndreptarea diferitelor fapte rele, cu respect vă rog, Domnule Prefect, a lua măsurile ce veţi crede de cuviinţă pentru stârpirea acestor mari şi ruşinoase fapte.”

Scrisoarea  este datată 8 mai 1941 si a fost înregistrată  la Prefectură cu numărul 11.641. Documentul se găseşte la Direcţia Judeţeană Argeş a Arhivelor Naţionale.

Sursa Sursa: arhivist.blogspot.ro,  Arhivele Naţionale – Argeş, fond Prefectura Argeş, dosar 21/1941, f. 39.

document arhiva


 

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite