Mircea Andrei este cel mai bogat politician argeşean, cu o avere estimată la 30 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ajunşi în funcţii importante, aceştia se pot lăuda cu milioane de euro în bănci şi zeci de proprietăţi. Maşini de lux, conturi grase în bănci din străinătate şi vile impunătoare se regăsesc în declaraţiile de avere completate de aleşii locali.

Jocul Monopoly se transformă în realitate în politica argeşeană. Jucătorii sunt chiar aleşii locali pe care i-am votat în ultimii ani, iar miza este în valoare de zeci de milioane de euro, terenuri în zone importante, maşini de lux şi vile impunătoare.Cea mai profitabilă afacere rămâne însă politica pentru că funcţiile importante se ocupă doar pe această cale.

Aleşii locali pot fi împărţiţi în mai multe categorii. Primii sunt cei care preferă să îşi păstreze banii în bănci, aşa cum face senatorul Mircea Andrei, preşedintele PD-L Argeş, cotat ca cel mai bogat senator român, cu o avere de peste 30 de milioane de euro.

Om de afaceri şi avocat de succes, acesta are 10 terenuri, şapte dintre ele fiind intravilane şi trei agricole, în suprafaţă totală de 212.936 mp, în judeţele Giurgiu, prahova, Olt, şi în oraşele Piteşti şi Bucureşti. Când alţii se temeau să investească în proprietăţi, şeful pedeliştilor argeşeni  cumpăra anul trecut trei apartamente, sporind numărul bunurilor imobile la şase apartamente în Bucureşti, Piteşti şi comuna Sârbii Măgura, judeţul Olt, precum şi trei case în Bucureşti. Senatorul de Dâmboviţa conduce o limuzină Mercedes Benz S 500 şi un SUV BMW X5, ambele fabricate în 2008.

Bijuterii şi piese de artă de 225.000 euro

Iubitor de artă, Mircea Andrei a investit 80.000 de euro în bijuterii, 70.000 de euro în tablouri , 25.000 de euro în pietre de mină şi 50.000 de euro într-o colecţie de timbre. Senatorul deţine în băncile din ţară şi din Elveţia aproximativ 6 milioane de euro la care se adaugă aproximativ 4 milioane de euro - împrumuturi acordate în nume personal, un milion de euro titluri de valoare emise de o societate din Hong Kong şi 300.000 lei reprezentând titluri de stat emise de Guvernul României.  

Din activitatea de parlamentar, Mircea Andrei a realizat anul trecut venituri de 52.260 lei, iar din consultanţă avocaţială 3.194 lei. Soţia sa, a adus în casă aproximativ un milion de lei din consultanţă avocaţială, în timp ce din dobânzile bancare şi-au rotunjit conturile cu încă 60.552 de euro.

Criza nu l-a afectat pe liderul PD-L Argeş. Motivul: nu a mai făcut investiţii.

“Nu s-a schimbat aproape nimic în declaraţia mea de avere. De doi ani, de când sunt senator, am înghetat orice formă de comerţ. Cât timp o să fiu parlamentar nu o să mai fac nicio afacere. Necheltuind nimic rămâi la fel. Nu am mai făcut nicio achiziţie, nicio investiţie pentru a mă feri de atacurile pe care presa ar putea să le facă pe seama aceasta”, spune Mircea Andrei, care mărturiseşte că “Bunul cel mai de suflet este casa personală din Bucureşti, Demetriade pentru că este prima mea casă”. 

Prodănel a construit apartamente
De cealaltă parte, există şi aleşi locali care preferă să investească banii în terenuri şi locuinţe. Este cazul consilierului local din Piteşti, Adrian Prodănel, unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din judeţ, care are o avere estimată la peste 11 milioane de euro. Proprietarul dealerului local BMW, al unei fabrici de mase plastice, Prodănel investeşte în imobiliare. Consilierul local PSD deţine nu mai puţin de 27 de terenuri în Piteşti şi comunele învecinate, care valorează o valoare, în suprafaţă totală de peste 73 de hectare. Nici numprul apartamentelor din declaraţia de avere a omului de afaceri nu este mai prejos. Acesta deţine 26 de apartamente şi 4 case de locuit în Piteşti şi câte o casă în Bucureşti şi Ştefăneşti. Adrian Prodănel a sfidat criza, construind anul trecut 22 de apartamente în Piteşti. Omul de afaceri a investit şi în lucrări de artă şi deţine o colecţie de artă românească în valoare de 300.000 de euro.

Prodănel nu are trecut în declaraţia de avere niciun autoturism şi are patru credite la bănci, scadente până în anul 2030, în valoare de 1.263.500 de euro.

Tămagă a investit în tractoare

Un alt ales local cu venituri considerabile este senatorul de Argeş Constantin Tămagă. Acesta deţine în comuna natală, Mozăceni, cinci terenuri de 37,5 ha şi 1000 mp de pădure în comuna Arefu. Acesta are şi două case, una de vacanţă, în localitatea Mozăceni, moştenită de la părinţi şi o casă de locuit în Piteşti. Senatorul are şi un autoturism Renault Megane, dar şi…două tractoare, o combină agricolă şi 16 utilaje, fiind cunoscut ca un iubitor al agriculturii. Din indemnizaţia de senator în valoare de 61.450 lei şi veniturile obţinute din agricultură, 65.000 lei, Constantin Tămagă a reuşit să strângă la bancă 8500 de euro şi 75.000 lei.

Filip Georgescu, sărăcit de criză şi plimbări la mall

Deputatul Filip Georgescu a sărăcit în urma crizei, conturile sale diminuându-se cu aproximativ 15 – 20.000 de lei. “A mai scăzut averea. Nu mai sunt depozitele aşa cum erau anul trecut. Au mai scăzut cu vreo 15 – 20.000 lei. Ne-a afectat criza pe toţi. Se vede la buzunar, toate s-au scumpit, au crescut preţurile. Am cheltuit pentru că a fost nevoie de o serie de cheltuieli pentru sufletul nostrum, pentru copii. Am investit banii în hipermarketuri, în mall-uri, în piaţă. Acolo s-au dus banii. Pretenţiile cresc, salariile scad şi uite aşa se duc banii”, spune deputatul de Argeş.

Acesta a trecut în declaraţia de avere două terenuri arabile de 16 ha, în comunele Bârla şi Călineşti şi trei loturi de pădure de 15 ha, în localităţile Arefu, Călineşti şi Moroeni. Deputatul deţine două apartamente în Piteşti şi două case în Ştefăneşti şi Călineşti şi conduce un autoturism Volkwagen din 2003. În conturile bancare deschise anul acesta, parlamentarul a adunat 105.500 euro şi 160.000 lei. Salariul primit de la Parlament pe 2010 a fost de 51.000 lei, iar soţia sa a sporit veniturile familiei cu 15.000 lei primiţi din pensie şi 3000 lei din arendă.

Latifundiarul din Consiliul Local Piteşti


Neacşu Mariean este un adevărat latifundiar, moştenind şi cumpărând de-a lung anilor 145 de hectare de teren agricol într-o comună din judeţul Dolj. Consilierul local din partea PD-L mai deţine un teren intravilan de 1006 mp, o casă şi un apartament, toate în Piteşti. Alesul local conduce un Mercedes E240 – 4Matric din 2003 şi se laudă cu două conturi cu 65.000 de euro şi 350.000 lei. Anul trecut Mariean Neacşu a realizat venituri de 99.600 lei din agricultură, 21.000 dobânzi bancare, 27.400 din pensie şi 7.500 lei din indemnizaţia de consilier local.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite