Megaescrocherie imobiliară: un dezvoltator imobiliar vindea vile ipotecate

0
0

La Judecătoria Pitești va începe, în luna octombrie, un proces în care un dezvoltator imobiliar din județul Argeș va fi judecat pentru fals în declarații și înșelăciune. Investigația a durat patru ani.

Una dintre victime a depus plângere la Poliția Argeș în decembrie 2018 FOTO IPJ Argeș
Una dintre victime a depus plângere la Poliția Argeș în decembrie 2018 FOTO IPJ Argeș

Pe 4 decembrie 2018, o femeie care cumpărase de la un dezvoltator imobiliar o casă în comuna argeșeană Bradu a făcut plângere la Poliție, acuzând dezvoltatorul imobiliar de înșelăciune și fals în declarații, fapte săvârşite atât cu ocazia încheierii promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare, cât şi a contractului de vânzare - cumpărare propriu-zis. Practic, femeia cumpărase o vilă ipotecată și, întrucât dezvoltatorul nu a plătit creditul, vila a fost vândută prin executare silită, iar clienta de bună credință a rămas fără casă.

În anul 2017, femeia a dorit să achiziționeze un apartament în Pitești. Numai că, intrând în legătură cu un dezvoltator imobiliar, a fost convinsă să vadă o vilă aflată în comuna Bradu, la doar câțiva kilometri de Pitești și să o cumpere. Ulterior, în scopul achiziționării casei și a păstrării întâietății la cumpărare, femeia a încheiat, pe 25 iulie 2017, cu dezvoltatorul imobiliar o promisiune bilaterală de vânzare – cumpărare, promisiune încheiată la un notar autorizat.

Numai că în cuprinsul promisiunii de vânzare-cumpărare, dezvoltatorul imobiliar a declarat în mod fals că vila nu este grevată de sarcini, cu toate că la acea dată imobilul era grevat de dreptul de ipotecă pentru suma de 225.000 lei plus alte obligații aferente creditului, drept de ipotecă pentru suma de 58.000 lei, plus celelalte obligații ale creditului și dreptul de ipotecă de rang III pentru suma de 112.500 lei. Practic, vila oferită la vânzare era ipotecată.

Cumpărător de bună credință

De bună credință, cumpărătoarea a achitat 32.500 euro drept avans din prețul total de 65.000 de euro al vilei. Ulterior, pe 1 martie 2018, femeia a încheiat și contractul de vânzare-cumpărare, plătind și diferența de bani. De această dată, în document a fost menționată existența ipotecilor în favoarea unei instituții de credit, iar dezvoltatorul imobiliar a specificat că suma de 32.500 euro va fi folosită pentru rambursarea creditului.

Numai că dezvoltatorul imobiliar nu și-a respectat promisiunile asumate prin contract și a folosit banii pentru un alt proiect imobiliar.

Și cum creditul nu a fost rambursat, în octombrie 2018, firma creditoare a demarat procedura de executare silită asupra vilei, care a fost vândută în cele din urmă pentru a acoperi o parte din credit.

Persoana vătămată le-a spus anchetatorilor că nu a cunoscut situația juridică reală a imobilului achiziționat până în cursul anului 2019, când a primit la adresa de domiciliu o notificare de la un birou de executare silită prin care era informată că imobilul achiziționat era executat silit pentru neplata ipotecilor.

La audieri a venit și un martor care a cumpărat în 2019 tot o vilă ipotecată de la același dezvoltator imobiliar. Însă în acest caz, la semnarea contractului de vânzare-cumpărare nu a fost nevoie de un acord de înstrăinare din partea creditorului, aproximativ 40% din sumă fiind achitată dezvoltatorului imobiliar în fața notarului, iar restul de 60 % a fost achitată direct firmei de creditare.

Femeia păgubită în acest caz s-a constituit parte civilă cu suma de 75.000 de euro.

Piteşti


Ultimele știri
Cele mai citite