Județul cu peste o sută de școli fără autorizație de securitate la incendiu

0
Publicat:

Înainte de începerea anului școlar, reprezentanții Prefecturii și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș au verificat toate unitățile de învățământ din județ, iar concluziile nu sunt îmbucurătoare.

105 școli din Argeș nu au autorizație de securitate la incendiu FOTO argesulonline.ro
105 școli din Argeș nu au autorizație de securitate la incendiu FOTO argesulonline.ro

Dintre cele 744 de unități de învățământ din județul Argeș verificate de către autorități, 104 dețin autorizația de securitate la incendiu, iar în cazul a 535 unități, această autorizație nu este necesară.

Echipele de control care au mers pe parcursul mai multor săptămâni să verifice școlile din Argeș au descoperit că nu mai puțin de 105 unități de învățământ nu dețin autorizația de securitate la incendiu. O parte dintre aceste unități au început procedurile în vederea obținerii autorizației după finalizarea controalelor.

„Autorizația de securitate la incendiu nu e un moft”

Autoritățile spun că, în mod periodic, în cele 105 unități de învățământ din Argeș au loc instructaje cu personalul didactic și auxiliar cu privire la modul de comportament în caz de incendiu. Și elevii participă ocazional la astfel de instruiri importante.

”Autorizația de securitate la incendiu nu este doar o simplă hârtie, nu este un moft, nu este ceva ce trebuie tratat superficial. Siguranța cadrelor didactice și a elevilor este crucială și prioritară în toate unitățile de învățământ. Iar cei care conduc școlile din județul Argeș ce încă nu au această autorizație trebuie să facă toate demersurile pentru obținerea ei. Am solicitat ISU Argeș să urgenteze procedurile în cazul școlilor ce deja au depus actele în ultimele săptămâni pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu”, precizează Radu Perianu, prefectul județului Argeș.

Directorii de școli dau vina pe lipsa banilor

Atunci când au fost întrebați de ce nu au obținut autorizațiile de securitate la incendiu, directorii de școli au dat vina pe lipsa banilor.

”În foarte multe cazuri, directorii de unități de învățământ fără autorizație de securitate la incendiu au spus că nu au depus documentațiile pentru a obține autorizația din cauza lipsei fondurilor”, spune Cătălina Dumitrașcu, inspector școlar general adjunct al județului Argeș.

Obținerea unei autorizații de securitate la incendiu costă, în medie, câteva mii de euro.

Săptămâna trecută, ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat că aproape 4.000 de școli din România funcționează fără autorizație de securitate la incendiu.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite