Şcoli corigente în Neamț: risc de foc, WC în curte şi autorizaţii sanitare lipsă
0La începutul noului ciclu de învăţământ 2022 - 2023, unele unități din Neamţ, la fel ca şi în cazul multora din ţară, pot fi considerate școli corigente, exact cum se petrecea şi în anii din urmă. Sunt deficienţe, mai mari sau mai mici, existând risc de incendiu, wc în fundul curții sau autorizaţii lipsă din punct de vedere sanitar.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ a transmis că au fost efectuate, anul acesta, 67 verificări în şcoli, fiind constatate 269 de nereguli. Dintre acestea, 11 au fost remediate în timpul controalelor, au fost aplicate 270 avertismente şi două amenzi în cuantum de 3.500 de lei.
„La această dată, în Neamţ există 132 cădiri de învăţământ care deţin autorizaţie de securitate la incendiu, 10 trebuie să obţină acest act, 50 sunt echipate cu instalaţii şi sisteme de detectare, semnalizare şi avertizare la incendiu şi 39 sunt echipate cu instalaţii de hidranţi interiori/exteriori“, a declarat Irina Popa, purtătorul de cuvânt al ISU.
În judeţ, funcţionează circa 320 de unităţi de învăţământ. Printre cele care nu au autorizaţie de securitate la incendiu se numără clădiri de la Liceul cu Program Sportiv Piatra Neamţ, Liceul Tehnologic Valea Ursului, Liceul Tehnologic Petricani, dar şi şcoli sau grădiniţe, în special din mediul rural.
Printre neregulile constatate, cadrele ISU au enumerat instalaţiile de detecţie, semnalizare şi avertizare a incendiilor care nu funcţionează la parametrii corespunzători, nu este asigurată dotarea cu stingătoare, nu este asigurată dotarea cu instalaţii de iluminat de securitate sau acestea nu funcţionează.
Autorizaţie sanitară nu au 17 şcoli nemţene, toate din mediul rural, deoarece sunt în curs de executare sau nu au fost recepţionate lucrări de reabilitare şi modernizare, ori pentru că nu sunt conectate la reţelele de apă sau canalizare. În 111 unităţi apa provine din fântâni, iar la 18 WC-uri încă sunt în curte.
Ceva probleme sunt prin comune şi în ceea ce priveşte trasportul elevilor de acasă la cursuri şi invers. Ar trebui mai multe microbuze noi, deoarece unele dintre cele existente nu sunt funcţionale. O realitate tristă o reprezintă numărul mare al şcolarilor care provin din familii sărace, ei primind pachete gratuite cu rechizite.
„Este vorba despre 8.015 elevi din învăţământul de stat, primar şi gimnazial, care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50 % din salariul de bază minim brut pe ţară. O măsură care, sper eu, va mai uşura un pic din efortul părinţilor“, a transmis Florentina Moise, inspector şcolar general.