Începe Festivalul Internațional de Folclor Carpați, după trei ani de pauză. Vor avea loc spectacole în cinci orașe

0
Publicat:

În perioada 15-20 iulie 2023 se desfășoară Festivalul Internațional de Folclor „Carpați”, eveniment de tradiție în Argeș. Vor avea loc spectacole de dansuri folclorice prezentate de ansambluri din șase țări.

Festivalul Internațional de Folclor Carpați, ediția din 2019 Foto: Consiliul Județean Argeș
Festivalul Internațional de Folclor Carpați, ediția din 2019 Foto: Consiliul Județean Argeș

După trei ani consecutivi în care nu s-a organizat, Festivalul Internațional de Folclor „Carpați” va fi reluat cu cea de-a XXXVII-a ediție. Este cel mai important eveniment de folclor din județ, fiind desfășurat pentru prima dată în 1975.

În ediția din acest an vor participa cinci ansambluri din străinătate (Bulgaria, Georgia, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia) și șapte ansambluri din România (câte una din Constanța și Mureș și cinci din Argeș)

Deschiderea oficială a Festivalului „Carpați” va avea loc vineri, 15 iulie, în Pitești. Parada ansamblurilor de dans folcloric va avea loc pe traseul Piața „Vasile Milea” – Piața Primăriei. Fiecare grup susține o scurtă demonstrație, după care spectacolul va fi susținut în Parcul Lunca Argeșului din municipiu.

Manifestări vor avea loc în cinci orașe din Argeș: Pitești, în Parcul Lunca Argeșului - 15 iulie, ora 19:30, Mioveni, în Centrul Civic - 17 iulie, ora 19:30, Topoloveni, la târg -  18 iulie, ora 19:30, Costești, la stadion - 19 iulie, ora 18:30 și Curtea de Argeș, la Curtea Domnească - 20 iulie, ora 18:30. În aceste zile, argeșenii se vor delecta cu spectacole de muzică și dansuri folclorice.

Organizatori sunt Consiliul Județean Argeș, prin Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș, și primăriile participante.

Nu este un concurs, este un festival internațional. Vor avea loc spectacole de dansuri populare în cinci orașe sau municipii din Argeș. Se promovează costumul popular și dansurile tradiționale din țările participante. Este un eveniment cu tradiție și chiar mă bucur că a fost reluat.”, spune Elena Iagăr, managerul Centrului Județean de Cultură și Arte Argeș.

Ultima ediție a Festivalul Internațional de Folclor „Carpați” s-a desfășurat în 2019, iar de atunci organizarea a fost întreruptă din cauza pandemiei de COVID.

48 de ani de la prima ediție a festivalului

Festivalul a fost iniţiat în august 1975, la Curtea de Argeș, de mai mulți animatori culturali ai Argeșului care au vrut să promoveze dansul, cântul şi portul popular românesc. Evenimentul a fost creat de colectivul Centrului Creaţiei Populare Argeș și de cei de la Casa de Cultură din Curtea de Argeș.

Festivalul a fost botezat „Carpați” pentru că în județul Argeș erau cele mai înalte vârfuri ale munţilor Carpaţi. S-a stabilit ca loc de desfăşurare a evenimentului oraşul Curtea de Argeş, fostă capitală a Ţării Româneşti.

La primele ediţii, festivalul a avut caracter competitiv, cele mai bune formaţii obţinând premii şi distincţii. Chiar de la primele ediţii, Festivalul-concurs „Carpaţi”, care se desfăşura din doi în doi ani, a fost foarte apreciat fiind considerat unul dintre cele mai valoroase concursuri de profil din ţară.

În perioada 1975-1988 s-au derulat şapte ediţii ale Festivalului Național de Folclor „Carpaţi” la Curtea de Argeș. Primele cinci au avut loc pe stadionul cel vechi al oraşului, care era situat în spatele Casei de Cultură, iar ediţiile din 1986 şi 1988, deoarece tribuna fusese demolată şi stadionul desfiinţat, s-a desfăşurat la Curtea Domnească.

Începând cu ediţia din 1990, manifestarea şi-a pierdut caracterul competiţional intern. S-a renunţat și la desfăşurarea într-un singur loc, la Curtea de Argeş, urmând să se susțină în mai multe orașe din județ. Consiliul Internaţional al Organizatorilor de Folclor şi Arte Tradiţionale a inclus-o în calendarul său anual, devenind o prestigioasă manifestare internaţională.

De-a lungul timpului, la festival au participat ansambluri și grupuri folclorice de pe patru continente: America de Sud, America de Nord, Asia și Europa.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite