„Înainte de a muri Ceauşescu, a murit Vasile Milea”. Mărturii de la înmormântarea la care riscai să te trezeşti cu un glonte în cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înmormântarea generalului Vasile Milea Foto: OCTS Napoli La Gran Cancelleria della ROMANIA
Înmormântarea generalului Vasile Milea Foto: OCTS Napoli La Gran Cancelleria della ROMANIA

Moartea generalului-colonel Vasile Milea, în decembrie 1989, este, la mai bine de trei decenii de la Revoluţie, un subiect încă neelucidat complet. O parte dintre cei care i-au fost contemporani se întreabă încă dacă cel pe care Ceauşescu l-a numit "trădător" s-a sinucis într-adevăr sau a fost ucis.

Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a postat marţi, pe Facebook, un fragment din volumul "Toată vremea-şi are vreme" al ÎPS Calinic, cel care a oficiat slujba de înmormântare a controversatului om politic. Arhiepiscopul de Argeş şi Muscel relatează câteva momente din decembrie 1989, când vestea sinuciderii generalului Vasile Milea - şef al Marelui Stat Major al Armatei Române (1980-1985) şi ministru al Apărării Naţionale (1985-1989) - venea într-un moment în care victoria Revoluţiei era tot mai clară. 

"Înainte de a muri Ceauşescu, a murit Vasile Milea, Ministrul Forţelor Armate din România, din Lereştii Muscelului, socotit drept <<trădătorul>> unei ideologii, care în zăngănit de arme îşi cânta, ca lebăda, iminentul sfârşit. Cine l-a omorât pe Generalul Vasile Milea şi din ce cauză anume, se vor limpezi atunci când generaţia noastră nu va mai fi printre cei vii. Atunci se vor aşeza lucrurile adevărate în paginile istoriei neamului românesc şi poate nici atunci. 

La ce ne-ar mai folosi să ştim încă o <<ispravă” în plus când n-am învăţat nimic, sau aproape nimic din istoria martiră a neamului românesc, din toate timpurile. 

Într-un chip cu totul anapoda, din iureşul revoluţionar este eliminat Vasile Milea. La doar câteva zile îi va veni sfârşitul şi lui Nicolae Ceauşescu. De justiţia imanentă nu scapă nimeni!", relatează ÎPS Calinic.

„Am ajuns acolo într-o maşină blindată”

De precizat că Vasile Milea  a fost înaintat post-mortem în gradul de general de armată (cu 4 stele) prin Decretul nr. 16 al preşedintelui Consiliului Frontului Salvării Naţionale, Ion Iliescu, din 28 decembrie 1989. Înmormântarea a avut loc ulterior. 

"Funeraliile lui s-au orânduit pe 29 decembrie 1989. Zi fierbinte şi cu posibile primejdii, mai ales că povestea, adevărată sau nu cu „teroriştii”, era în toi. Te puteai aştepta de oriunde la un eventual cartuş în cap. Sub starea aceasta incertă şi cu spaime, s-a dorit ca să particip la funeraliile lereşteanului, care se întorcea acasă pentru ultima dată, pe catafalc. Am ajuns acolo într-o maşină blindată, însoţit de Preotul Moise Pahonţu, parohul locului, om dintr-o bucată şi cu un oarecare curaj iresponsabil, vădit, pentru vremea aceea instabilă politic", arată ÎPS Calinic. 

Generalul Vasile Milea a fost înmormântat cu onoruri militare în faţa bisericii din comuna natală Lereşti din judeţul Argeş. Arhiepiscopul de Argeş relatează că la Lereşti, totul era pus sub controlul armatei. 

"Încercam sentimente din cele mai bizare care măcinau liniştea şi siguranţa personală dar şi a celor din jur.  Le-am ţinut un cuvânt, după pricepere şi potrivit evenimentelor de atunci. Cred că Dan Dănescu, câmpulungeanul, ar putea avea înregistrarea. Un ministru, general de armată, fiul lereştiului muscelean, se aşeza sub brazdă, nădăjduind întru învierea cea de obşte. Vasile Milea a trădat sistemul, împiedicând uciderea românilor din vremea când se schimbau polii social-politici din România", se mai arată în fragmentul citat. 

Vasile Milea Foto: ro.wikipedia.org

Vasile Milea

Moartea lui Vasile Milea

Pe 17 decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu l-a acuzat pe Vasile Milea de trădare, laşitate şi nerespectarea ordinelor de a trage împotriva mulţimii.

În dimineaţa zilei de 22 decembrie 1989, după o întâlnire cu Nicolae Ceauşescu, Vasile Milea s-a sinucis (sau a fost împuşcat)  în sediul Comitetului Central al PCR. A murit în jurul orei 14 la Spitalul Elias.

La radio şi televiziune a fost transmis următorul comunicat: "Vă informăm că ministrul Forţelor Armate a acţionat ca un trădător, împotriva independenţei şi suveranităţii României şi, dându-şi seama că este descoperit, s-a sinucis."

Mai tâtziu, Vasile Milea avea să fie declarat erou al Revoluţiei Române.


Video: OCTS Napoli La Gran Cancelleria della ROMANIA

Vă recomandăm să mai citiţi:

Aproape 6000 de persoane vaccinate  la Maratonul organizat în Argeş.  "Am decis să fie transformat într-un eveniment săptămânal"

Concluziile Jandarmeriei Argeş, după controalele efectuate în centrele comerciale: Nu se realizează triajul, iar unii clienţi nu posedă certificat verde

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite