Imunitatea la credinţă a COVID-19. Clerul ortodox, secerat fără milă de virus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagini de la înmormântarea PS Gurie foto: Daniel Guţă
Imagini de la înmormântarea PS Gurie foto: Daniel Guţă

În privinţa măsurilor anti-pandemice şi a vaccinării, destul de mulţi preoţi şi ierarhi ortodocşi s-au situat pe poziţii adverse faţă de specialiştii în medicină. În acelaşi timp, Covid-19 a secerat cu indiferenţă numeroase vieţi şi în interiorul clerului.

De un an şi jumătate, Patriarhia Română îşi numără morţii din pandemie: doi episcopi răpuşi de virus şi zeci de preoţi şi de monahi îngropaţi. Pe lângă aceştia, numărul infectaţilor în sutană este destul de mare, urmând curba infectărilor din comunităţile în care aceştia păstoresc. 

Lucrurile sunt cu atât mai controversate cu cât, până acum, Patriarhul Daniel, şeful Bisericii Ortodoxe Române, a evitat să iasă cu un mesaj clar şi răspicat prin care să îndemne populaţia să se vaccineze. 

În faţa unei poziţii tranşante a BOR, multe feţe bisericeşti, trecute sau nu prin boală, sunt reticente în a vorbi despre reguli sanitare şi fug de cuvântul „vaccin”. 

E drept, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a rostit un îndemn clar, după zece luni de la momentul începerii campaniei de vaccinare: „Poziţia Bisericii Ortodoxe Române a fost şi rămâne una exemplar echilibrată de realism şi deplin favorabilă vaccinării recomandate de medici, al căror sfat trebuie să îl urmăm fiecare în parte”. 

De asemenea, arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS Casian al Dunării de Jos, episcopul Huşilor, PS Ignatie, sau ÎPS Calinic al Argeşului au avut poziţii ferme pro-vaccinare, însă acestea sunt mai degrabă voci disparate, decât o poziţie majoritară.

În acelaşi timp, mulţi călugări şi episcopi fără studii medicale vorbesc despre pericolul imunizării. Opiniile anti-vacciniste dure ale ÎPS Teodosie, arhiepiscopului Tomisului, sunt deja bine ştiute, iar lui i se adaugă şi alte sute de voci, ale unor preoţi de rând. 

„Scopul acestor vaccinuri sau aşa-zise vaccinuri este ca să ne modifice ADN-ul, să ne transforme în hibrizi care să putem uşor să comunicăm cu sistemul de calculatoare şi cu reţeaua 5G”, a predicat recent ieromonahul Teodosie Paraschiv de la mănăstirea Durău. Predica a devenit virală în grupurile de anti-vaccinişti.

 

Doi înalţi ierarhi răpuşi de COVID-19

Primul ierarh al BOR răpus de COVID-19 a fost ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Acesta a murit miercuri, 20 mai 2020, la Institutul „Matei Balş” din Capitală. A fost înmormântat după numai două zile în incinta schitului Sihăstria Putnei, din comuna Putna.

După un an şi cinci luni, BOR îngroapă un alt episcop: Gurie al Devei şi Hunedoarei (52 de ani).  Acesta a fost internat pe 8 octombrie 2021 la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva, în urma unei infecţii cu Sars-CoV-2. A doua zi a fost transferat la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă cu plămânii afectaţi de virus în procent de aproape 70 la sută. O adeverinţă de vaccinare atesta că episcopului i-a fost administrată în 3 iunie o doză de vaccin Johnson & Johnson, de către un medic de familie din Sarmizegetusa. 

episcopul gurie adevarul

PS Gurie - foto Adevărul

A murit pe 21 octombrie, iar medicii spun că episcopul s-a prezentat târziu la spital, iar boala era într-un stadiu avansat. „Din păcate, în cazul preasfinţitului, debutul bolii a fost cu ceva vreme înainte de a veni la spital, cu o săptămână – dacă nu, chiar zece zile. Fiind la domiciliu, el nici nu s-a testat, din câte ştiu. Probabil, bazându-se la început pe faptul că nu are cum să fie bolnav de Covid-19, gândindu-se că este o banală răceală”, spune medicul Lucian Miron, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva.

Dacă ÎPS Pimen şi PS Gurie au murit din cauza virusului, alţi episcopi ai BOR au fost mai norocoşi şi s-au vindecat cu ajutorul medicilor.

În septembrie 2020, episcopul Ignatie al Huşilor a fost confirmat cu COVID-19. A fost internat la Bârlad, într-unul dintre containerele amenajate în curtea Spitalului Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman”.

În octombrie 2020, Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei (71 de ani), a fost depistat cu COVID-19. A fost internat la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj-Napoca. De pe patul de spital, el le-a transmis credincioşilor să aibă grijă de ei şi să respecte în continuare toate regulile anti-COVID. După un an de la boală, mitropolitul a anunţat că s-a vaccinat.

Tot în octombrie 2020 a trecut prin boală şi episcopul Sălajului Petroniu Florea. Cazul lui a fost unul dificil, necesitând 37 de zile de internare, inclusiv pe secţia de Terapie Intensivă. „Starea mea de sănătate se deteriora din ce în ce mai mult, medicii care mă tratau erau foarte rezervaţi în privinţa recuperări mele, iar eu am simţit în câteva nopţi la rând că eram foarte aproape de <<valea umbrei morţii>>. Atunci când durerea fizică este copleşitoare, teama de moarte îşi face loc mai uşor în gândul omului", spune episcopul.

episcopul petroniu al salajului foto episcopiasalajului.ro

PS Petroniu - foto: episcopiasalajului.ro

Un alt ierarh infectat cu SARS-CoV-2 a fost Calinic al Sucevei şi Rădăuţilor, urmaşul ÎPS Pimen. Boala lui Calinic a fost un secret bine păstrat de Arhiepiscopie timp de două săptămâni. Pe 27 septembrie 2021, Diana Cimpoeşu, purtător de cuvânt al UPU - SMURD Iaşi, a confirmat informaţia. De atunci, ierarhul este în refacere, iar apariţiile sale publice sunt foarte rare. 

Stareţi cunoscuţi răpuşi de COVID-19

Dacă ÎPS Calinic al Sucevei îşi revine din boală, mâna lui dreaptă, părintele protosinghel David Oprea (47 de ani), coordonator al cabinetului arhiepiscopului, a murit pe 17 septembrie 2021, în urma complicaţiilor suferite din cauza infectării cu Covid-19.

Zilele trecute, stareţul Mănăstirii Bixad, Emanuil Rus (67 de ani), a murit după ce a fost internat timp de aproape o lună în secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare.

staretul emanuil rusu

Părintele Emanuil Rus - foto: Mănăstirea Bixad

Alţi doi călugări cunoscuţi au murit din cauza aceleiaşi boli: COVID-19. Este vorba despre stareţul Ghelasie Ţepeş (58 de ani) de la Mănăstirea „Sfântul Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir“ din Sighişoara, ucenic al duhovnicului Arsenie Boca. El a murit pe data de 15 noiembrie 2020. Ultima sa predică a fost în duminica de 26 octombrie 2020, la hramul mănăstirii. „Au făcut boala asta ca o religie. Şi au îndemnat lumea să se închine, dom'ne! Nu vedeţi că o să se lupte să vă închinaţi bolii, să nu i vă mai închinaţi lui Hristos?“, a rostit atunci părintele stareţ.

Pe 3 noiembrie 2020 murea, din aceeaşi cauză, şi stareţul Mănăstirii Partoş, părintele Varlaam (42 de ani), supranumit şi „Padre”. După ce a fost diagonosticat cu COVID-19, starea i s-a agravat. „Padre” era unul dintre cei mai iubiţi preoţi din Banat.

Preoţi ortodocşi „trecuţi la Domnul”

COVID-19 a răpus zeci de preoţi ortodocşi, tineri sau vârstnici, sănătoşi tun sau cunoscuţi cu alte afecţiuni. Cert este că boala nu a ţinut cont de nimic, iar în unele cazuri a lăsat în urmă adevărate tragedii. 

Preotul Aurel Dolea şi preoteasa Larisa Claudia Dolea, ambii în vârstă de 46 de ani, au lăsat în urma lor doi băieţi orfani. Părintele, care slujea la biserica din satul Orodel (Dolj) a fost transferat la Institutul „Marius Nasta”, din Bucureşti . A murit pe 18 octombrie, iar după două zile s-a stins din viaţă si preoteasa, la Spitalul din Caracal. „Ştia că va muri. <<Voi pleca! Dacă mă vaccinam, poate aveam o şansă! Vaccinaţi-vă!>>, asta ne spunea. Este groaznic ce s-a întâmplat, groaznic", a spus unul dintre enoriaşii săi.

Alţi preoţi care au murit din cauza COVID-19: Ciprian-Cornel Ilica (43 de ani) de la parohia Sintea Mică (Arad), Dorin-Alexandru Cicirean (62 de ani) de la parohia Ceala (Arad), Butar Pascu (62 de ani) de la biserica Monoroştia (Arad), Ioan Iercoşan (66 de ani) de la Aldeşti (Arad), Vasile Daniel Mitu (43 de ani) de la biserica Dăeşti I (Vâlcea), Constantin Muha (52 de ani), directorul Seminarului Teologic din municipiul Dorohoi, Cristişor Manea (82 de ani-Buzău), preotul militar Radu-Cosmin Bogdan (38 de ani) din Timişoara, Nicolae Apetroae de la biserica Bradu (Neamţ), Alin Păşcuţa (40 de ani) din Sânmartin (Bihor), Claudiu-Ciprian Burtoiu (42 de ani) de la biserica Vişoi (Argeş), Adrian-Claudiu Căpitănescu (46 de ani) de la biserica Sf. Ioan Gură de Aur (Mehedinţi), Ioan Jauca (70 de ani) de la biserica din Prundu Bârgăului (Bistriţa-Năsăud), Ioan Purtan (64 de ani), paroh în localitatea Cefa (Bihor), Nicolae Puchianu (89 de ani) din Râşnov (Braşov), Ioan Panusciac (53 de ani) de la biserica din Dacia (Satu Mare), Adrian-Bogdan Culici (34 de ani) de la parohia Criş (Mureş), Victor Porof (92 de ani) de la parohia Ştefăneşti Târg (Botoşani). 

Vă recomandăm şi: 

IPS Teodosie, noi declaraţii controversate despre vaccinare: „Dacă e cineva afectat de COVID şi face vaccinul, îi este fatal“

CNA, prima instituţie care îl amendează pe Teodosie. Radio Dobrogea a fost sancţionată cu 10.000 lei pentru afirmaţiile arhiepiscopului Tomisului

„Cruciada“ înalt prea-răzvrătitului Teodosie în Constanţa carantinată. Poliţia a intrat peste el la slujbă

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite