Gheorghe Catană, fost prim-secretar de județ, căutat de Poliție. Dispăruse de acasă

0
Publicat:

Fost prim-secretar la Argeș și Suceava, unul dintre apropiații lui Nicolae Ceaușescu, Gheorghe Catană (83 ani) a fost dat dispărut joi, 6 octombrie. A fost găsit după câteva ore de căutări.

Gheorghe Catană are 83 de ani FOTO Poliția Argeș
Gheorghe Catană are 83 de ani FOTO Poliția Argeș

În vârstă de 83 de ani, Gheorghe Catană a plecat la plimbare în centrul Piteștiului și nu s-a mai întors acasă.

Dat dispărut de familie, Catană a fost căutat de polițiști timp de mai bine de cinci ore, fiind găsit după miezul nopții în scara unui bloc, unde se adăpostise, după cum au dezvăluit pentru ”Adevărul” surse judiciare.

Gheorghe Catană nu a fost victima vreunei infracțiuni și a fost încredințat familiei.

Născut pe 15 noiembrie 1938, în comuna argeșeană Drăganu, Gheorghe Catană a devenit membru al Partidului Comunist Român în 1956, la scurt timp după ce s-a angajat ca muncitor la Uzina de Piese Auto „Vasile Tudose” din Colibași.

În perioada 1960-1968 a fost secretar al organizației județene de tineret din Partidul Comunist Român, iar în 1973 a absolvit la București Facultatea de Economia Industriei şi Transporturilor. Tot în 1973 a fost numit secretar al Comitetului Județean de Partid Argeș, rămânând în funcție timp de 14 ani.

Gheorghe Catană a ajuns și membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Român, fiind foarte apreciat de către Nicolae Ceaușescu. Pe 14 ianuarie 1988 a fost numit prim-secretar al județului Argeș, funcție în care a rămas până pe 2 noiembrie 1989, când a fost numit prim-secretar al județului Suceava.

Revoluția din Decembrie 1989 l-a prins în Suceava. Pe 22 decembrie 1989, Gheorghe Catană a fost pălmuit de un revoluționar, după care mai multe persoane l-au condus la ”Gloria”, complexul Partidului Comunist din Suceava, departe de ochii mulțimii furioase.

Gheorghe Catană (centru) și-a lansat memoriile în 2018 FOTO Jean Dumitrașcu
Gheorghe Catană (centru) și-a lansat memoriile în 2018 FOTO Jean Dumitrașcu

Gheorghe Catană s-a repliat rapid după căderea comunismului, fiind apoi timp de 18 ani director general al unei importante companii din Argeș, Comcereal SA Pitești.

Gheorghe Catană este singurul fost prim-secretar din Argeș care și-a publicat memoriile. În octombrie 2018, în fața unei săli arhipline, Gheorghe Catană a lansat la Biblioteca Județeană Argeș volumul ”Mărturiile unui prim-secretar”. La eveniment au fost prezenți printre alții ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, și doi foști președinți ai Consilului Județean Argeș – Constantin Nicolescu și Dan Manu.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite