Fost primar argeşean, nouă ani de închisoare pentru retrocedări ilegale. Trebuie să achite un milion de euro daune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Zamfir a mai stat aproape doi ani în închisoare într-un dosar similar FOTO: universulargesean.ro
Costel Zamfir a mai stat aproape doi ani în închisoare într-un dosar similar FOTO: universulargesean.ro

Fost primar al comunei argeşene Bradu în perioada 2000-2008, Costel Zamfir a fost condamnat definitiv la nouă ani de închisoare după ce a retrocedat ilegal peste 150 de hectare de teren aflate pe teritoriul altei comune. Sentinţa a fost dată la finalul acestei săptămâni de către Curtea de Apel Piteşti.

În primă instanţă, în luna aprilie a.c., Costel Zamfir fusese condamnat de către judecători de la Tribunalul Argeş la 13 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. La apel, sentinţa i-a fost redusă cu patru ani şi şase luni. Întrucât  fostul primar are 70 de ani, va executa doar o treime din pedeapsa cu închisoarea de 9 ani, conform prevederilor Codului Penal.

Costel Zamfir, fost primar şi preşedinte al Comisiei locale de fond funciar din comuna argeşeană Bradu, a fost trimis în judecată în urmă cu trei ani de către DNA pentru abuz în serviciu. Conform anchetatorilor, Costel Zamfir a obţinut foloase necuvenite cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fiind vorba de 159 acte materiale.

Concret, în perioada iunie 2000 – mai 2007, Costel Zamfir a încălcat dispoziţiile legale ce reglementează procedura de reconstituire a dreptului de proprietate privată pentru terenuri agricole, stabilind, în mod nelegal, dreptul de proprietate pentru zeci de persoane pe suprafeţe de teren situate pe raza comunei Bradu, foarte aproape de autostrada Bucureşti – Piteşti. Toate suprafeţele de teren retrocedate, însumând cumulat peste 150 de hectare, se suprapuneau în realitate cu terenurile deţinute de oameni din comuna vecină Oarja, oameni care deţineau titluri de proprietate legale şi valabile. Fostul primar a făcut în acest sens numeroase acte false. În această săptămână, judecătorii Curţii de Apel Piteşti au decis definitiv şi desfiinţarea zecilor de procese verbale falsificate de punere în posesie.

Conform deciziei magistraţilor Curţii de Apel Piteşti, Costel Zamfir trebuie să plătească despăgubiri cumulate de peste un milion de euro către 11 persoane păgubite. În primă instanţă, judecătorii Tribunalului Argeş îl obligaseră pe fostul primar la plata unor despăgubiri de peste şase milioane de euro către o sută de persoane, însă la apel magistraţii au admis doar o parte dintre cererile persoanelor păgubite.

Costel Zamfir a mai făcut aproape doi ani de închisoare într-un dosar asemănător, fiind eliberat în 2014.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cine este afaceristul care trebuie să dea statului zeci de milioane de euro primite ilegal ca despăgubiri. Acţionar la Fondul Proprietatea, judecat pentru dare de mită

Cine este Dragoş Săvulescu, fugarul condamnat la 5 ani cu executare, reţinut în Grecia după ce soţia lui a postat poze cu el pe Instagram

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite