FNPA semnalează primele abuzuri ale hingherilor: câine fugărit până a ajuns sub roţile unei maşini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor atrege atenţia asupra modului în care la Piteşti se desfăşoară capturarea câinilor fără stăpân.

Preşedintele Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor (FNPA)  relatează un episod cutremurător  petrecut  săptămîna aceasta la Piteşti.

“După o perioadă de 13 ani în care piteştenii nu au mai văzut hingheri sugrumând câinii în laţuri şi târându-i pe caldarâm, luni, oamenii în salopete albastre, cărora Primăria le-a încredinţat capturarea câinilor în Piteşti au şi făcut o primă victimă: au hăituit un câine până l-au împins în faţa roţilor maşinilor, iar apoi l-au lăsat în mijlocul străzii, în plin trafic, după ce fusese lovit de o maşină. Oamenii care au vâzut scena au solicitat imediat intervenţia AULIM care a venit şi a luat câinele cu coloana ruptă care se târâse la marginea străzii.

caine maidanez sub rotile unui autoturism

Şi nu doar câinele rupt în două de hingherii neinstruiţi şi dezinteresaţi a fost victimă, ci şi oameni: o persoană care nu a rezistat imaginilor oferite de hingheri a trebuit ajutată să ajungă acasă unde a primit şi ajutor medical.

Dacă până acum, piteşteanul nu a avut vreo contribuţie financiară pentru gestionarea câinilor, pentru că aceasta s-a făcut pe fonduri private din Germania, acum, pentru prinderea şi uciderea fiecărui câine, piteşteanul, că acceptă sau nu, plateşte din buzunarul propriu. Mai mult, plăteşte deja pentru primele ilegalităţi.

Maşina Ag 20 KRM folosită la prindere este neinscripţionată, echipamentele hingherilor sunt neînscripţionate, nu se cunoaşte apartenenţa acestora şi întrebaţi fiind, se pare că nici nu ştiu cui aparţin. Maşina este ermetică, nu există ventilaţie, transportul nu se face în cuşti individuale, câinii tranchilizaţi sunt puşi unul peste altul. Firma contractantă a serviciului a “reuşit” astfel să încalce prevederile a cel puţin trei legi: OUG 155 privind gestionarea câinilor cu modificările şi completările ulterioare, legea 205/2004 privind protecţia animalelor, Regulamentul CE 1/2005 al Consiliului privind protecţia animalelor în timpul transportului." explică preşedintele FNPA:

Ştefan Preda, veterinarul angajat de Primărie până în 2001 pentru uciderea câinilor este repus în funcţie după 13 ani... de aşteptare

"Ştefan Preda este cunoscut iubitorilor de animale prin “activitatea” intensă din anii 2000 dar şi prin răspunsul dat în 2001 la intrebarea “cum aţi putut să omorâţi 2000 de câini?”.“4000 doamnă!”, a răspuns, însoţindu-şi corectura cu un zâmbet satisfăcut..” ,  adaugă  preşedintele FNPA, Carmen Arsene.

21 medici veterinari din Piteşti au semnat o scrisoare deschisă împotriva eutanasiei câinilor fără stăpân.“Ne delimităm strict de orice coleg medic veterinar care va încălca în acest sens codul deontologic profesional şi principiul moralităţii” avand în vedere că “activitatea de ucidere a câinilor este dezonorantă şi descalificantă” şi că “nu putem asimila meseria de medic veterinar cu cea de ucigaş plătit”, se arată în scrisoare. 

„Reamintim că legea 258/2013 care modifică şi completează OUG 155/2001 privind gestionarea câinilor comunitari este aplicabilă doar după apariţia normelor metodologice, până atunci eutanasierea altor câini decât cei bolnavi incurabili reprezintă infracţiune.”, mai  spune Carmen  Arsene

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite