Fiica partizanului Toma Arnăuţoiu încearcă să recupereze proprietăţile confiscate de comunişti. Peste două decenii de luptă cu „sistemul ticăloşit”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioana Raluca Voicu Arnăuţoiu, fiica lui Toma Arnăuţoiu FOTO: arhiva Adevărul
Ioana Raluca Voicu Arnăuţoiu, fiica lui Toma Arnăuţoiu FOTO: arhiva Adevărul

În 1949, la scurt timp de la începerea rezistenţei anticomuniste de la Nucşoara, autorităţile vremii au confiscat casa şi terenul lui Ioan şi Laurenţia Arnăuţoiu, părinţii partizanilor Toma şi Petre Arnăuţoiu. Casa familiei Arnăuţoiu a fost incendiată de comunişti, iar în locul ei se află sediul Poliţiei Nucşoara.

Ioan şi Laurenţia Arnăuţoiu au fost arestaţi în 1949. Între 1949 şi 1958, în comuna argeşeană Nucşoara a fost organizată cea mai puternică şi lungă rezistenţă anticomunistă din Europa. Cei care au luptat împotriva regimului comunist au fost conduşi de fraţii Petre şi Toma Arnăuţoiu. Pe 20 mai 1958, după peste nouă ani în care încercaseră să-i lichideze pe fraţii Toma şi Petre Arnăuţoiu şi grupul lor de rezistenţă din comuna Nucşoara (judeţul Argeş), comuniştii i-au prins, din cauza trădării mai multor apropiaţi.

Ioana-Raluca Voicu Arnăuţoiu, fiica lui Toma Arnăuţoiu şi a Mariei Plop, s-a născut în munţi în 1956 şi avea doar doi ani când părinţii săi au fost prinşi de către comunişti. Mama sa s-a predat pentru a o salva. Toma Arnăuţoiu a fost executat la Jilava în noaptea de 18 spre 19 iulie 1959, iar Maria Plop s-a stins din viaţă în închisoarea din Miercurea Ciuc în 1962.

Fiica lui Toma Arnăuţoiu a fost dusă la leagănul de la Câmpulung Muscel, de unde a fost adoptată după doi ani, primind numele Raluca Voicu. De-abia după Revoluţie a aflat că este un copil înfiat, după ce a descoperit o copie după certificatul de naştere.

Lupta cu birocraţia fără sfârşit a autorităţilor

Iar din 2001, Ioana-Raluca Voicu Arnăuţoiu încearcă să recupereze proprietăţile familiei, lovindu-se, din păcate, constant de birocraţia autorităţilor.

Casa din comuna Nucşoara, incendiată ulterior de comunişti, a fost cumpărată de Toma, Petre şi Anton Arnăuţoiu, conform actului de vânzare-cumpărare înregistrat în noiembrie 1945. În anul 2001, Ioana-Raluca Voicu Arnăuţoiu a depus la Primăria Nucşoara, prin executor judecătoresc, o notificare prin care solicita, în indiviziune cu urmaşii celorlaţi foşti proprietari, restituirea casei şi a terenului aferent ei, de aproximativ două hectare. Aceasta a depus odată cu notificarea şi ulterior, pe măsură ce a fost posibil să le găsească în diferite arhive şi să obţină copii, actele ce i-au fost solicitate de către primărie.

În 2009, Constantin Berevoianu, primarul de atunci al comunei Nucşoara, a emis o dispoziţie prin care i se aproba acordarea de despăgubiri. „Am acceptat, deoarece casa nu mai arăta aşa cum era cea care fusese cumpărată (formată din camere, dependinţe, etc.), iar în ea functiona postul de poliţiei al comunei sau locuiau angajaţii poliţiei. De altfel, începând cu 1949, după arestarea bunicilor mei, Ioan şi Laurenţia Arnăuţoiu, în casă a funcţionat permanent postul de miliţie şi apoi cel de poliţie”, povesteşte Ioana Raluca-Voicu Arnăuţoiu.

sediu politie nucsoara pe locul casei familiei arnautoiu foto primaria nucsoara

Numai că, după şase ani, în 2015, Ion Cojocaru, noul primar de la Nucşoara, a dat o dispoziţie prin care anula dispoziţia dată de către fostul primar în 2009. „Anularea nu a avut, în ceea ce mă priveşte, nicio motivare şi nicio explicaţie. Nu au foat invocate nici lipsa actelor doveditoare dreptului meu de moştenire sau legate de casa revendicată, şi nici nu a fost semnalată vreo ilegalitate sau vreun alt motiv”, explică Ioana-Raluca Voicu Arnăuţoiu pentru „Adevărul”.

Drept urmare, fiica lui Toma Arnăuţoiu s-a adresat instanţei, iar în 2017 Tribunalul Argeş a anulat dispoziţia dată de primar în 2015, stabilind că Ioana-Raluca Voicu Arnăuţoiu are dreptul la despăgubiri.

Nu s-a ajuns la numărul său de ordine”

„Dosarul pentru despăgubiri a fost trimis de către Prefectura Argeş la ANPR în 2018 şi până în prezent nu am primit niciun răspuns. Au trecut 21 de ani de la depunerea notificării, iar anularea deciziei din 2009 a făcut ca rezolvarea problemei acestei proprietăţi chiar şi prin acordare de despăgubiri, să întârzie cu încă cel puţin şapte ani, deocamdată”, mai spune Ioana-Raluca Voicu Arnăuţoiu.

Adevărul” a solicitat ANRP (Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor) clarificări legat de stadiul dosarului de retrocedare şi motivele întârzierii acordării de despăgubiri. „Dosarul nu a fost soluţionat până în prezent doarece nu s-a ajuns la numărul său de ordine. Până la dosarul respectiv mai sunt de repartizat la lucru câteva mii de dosare. Singura posibilitate legală ca acest dosar să fie lucrat mai repede era ca titulara să fi fost deja beneficiara unei sentinţe judecătoreşti prin care i s-au stabilit dreptul de proprietate şi calitatea de persoană îndreptăţită. În ceea ce priveşte cuantumul despăgubirilor, acest lucru va putea fi aflat după depăşirea tuturor etapelor, respectiv: analizarea dosarului, stabilirea dreptului de proprietate, evaluarea, aprobarea dosarului şi emiterea deciziei”, a declarat pentru „Adevărul” Silviu Georgescu, preşedintele ANRP.

Vă mai recomandăm şi:

De ce a fost trădat la Securitate partizanul Toma Arnăuţoiu de un fost coleg de şcoală

A murit Elena Arnăuţoiu, simbol al rezistenţei anticomuniste

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite