Doi medici din Argeş explică, pas cu pas, cum funcţionează Sistemul Real-Time PCR pentru detecţia Covid-19. „Un întreg laborator de biologie moleculară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi medici ai Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piteşti explică în ce constă Sistemul Real-Time PCR pentru detecţia COVID-19. Specialiştii precizează că este vorba de un întreg labolator de biologie moleculară, nu doar de un aparat aşa cum îşi imaginează lumea.


Dr. Constantin Daniel Uscatu, medic anatomo-patolog la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti spune că aparatul Real-Time PCR reprezintă, de fapt, ultimul element din lanţul de angrenaje pe care o unitate trebuie să şi le asigure pentru a putea face teste de detecţie COVID-19.

"Nu putem să spunem că un singur aparat rezolvă întreaga procedură. În spatele lui se află un întreg laborator de biologie moleculară", explică medicul piteştean.

"Acest aparat PCR nu poate funcţiona singur, iar pregătirea spaţiului şi a necesarului pentru funcţionare este foarte complexă", spune dr. George Mihail Man, şeful Serviciului Anatomie Patologică de la Spitalul Judeţean de Urgenţă.

"Pornim de la o probă, care vine prelevată, de obicei, din exudatul nazal şi faringian"

Practic, un astfel de aparat nu poate funcţiona singur, fără toate celelalte echipamente conexe.

"Este vorba de un întreg labolator de biologie moleculară, nu doar de acest aparat Real-Time PCR care detectează strict ARN-ul viral. Noi pornim, în primul rând, de la o probă, care vine prelevată, de obicei, din exudatul nazal şi faringian, inclusă într-un mediu viral. Aceasta trebuie prelucrată. Deci, prima etapă este extracţia acizilor nucleici, cu o cameră separată", spune dr. Constantin Daniel Uscatu. 

Master-mixul pentru reacţie

Extracţia se poate face automat, cu ajutorul unui aparat, care are nevoie de consumabile şi de diverse echipamente auxiliare, cum ar fi o hotă de nivel biohazard 2, sau se poate face extracţie manuală şi, pentru acest lucru, avem nevoie de kit-uri speciale şi, de asemenea, de alte echipamente suplimentare - pipete, centrifugi şi consumabilele pentru acestea.

"Ulterior, în etapa următoare, după ce am obţinut şi am purificat acizii nucleici, în speţă ARN-ul virusului SARS-COV-2, urmează etapa de preamplificare în care se pregăteşte master-mixul pentru reacţie şi, aici, avem nevoie de o încăpere specială cu hotă, care preîntâmpină o eventuală contaminare.

Ulterior, se ajunge la unirea practic a ARN-ului viral cu acest master-mix şi la produsul de reacţie, care o să fie investigat într-o altă încăpere de acest aparat Real-Time PCR",  mai spune dr. Constantin Daniel Uscatu. 

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti este în faza de amenajare a unui astfel de compartiment de biologie moleculară pentru testul PCR în cadrul Serviciului de Anatomie Patologică al Spitalului Judeţean  după ce, pe 17 martie 2020, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean Argeş, a fost aprobată alocarea sumei de 550 de mii de lei pentru achiziţionarea unui astfel de sistem şi a kit-ului pentru detecţia COVID-19 (coronavirus). Ulterior, a fost demarată procedura de achiziţie.

“La momentul deschiderii ofertelor, era înscris un singur operator, care nu putea oferi decât aparatul, fără auxiliarele indispensabile, aparatul propriu-zis neputând funcţiona în lipsa acestor echipamente. Această dificultate în procedura de achiziţie este generată de cererea foarte mare la nivel mondial", precizează Consiliul Judeţean Argeş. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite