De anul viitor, la Topoloveni şi Cepari vor avea loc reconversii ale plantaţiilor pomicole

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Argeş a fost înfiinţat un “Grup de lucru pentru organizarea şi promovarea sectorului pomicol” al cărui scopl este acela de a acorda sprijin ferimierilor pentru restructurarea şi reconversia plantaţiilor pomicole, pentru a întări echilibrul pieţei pomicole cât şi în vederea unei mai bune adaptări a ofertei la cerere pentru anumite tipuri de produse pomicole.

Având în vedere intenţia Instituţiei Prefectului Judeţului Argeş şi a Consiliului Judeţean Argeş de a susţine conceptul privind Politică Agricolă Comună, în ceea ce priveşte Reconversia în Pomicultura din Europa a fost constituit “Grupul de lucru pentru organizarea şi promovarea sectorului pomicol din judeţul Argeş – strategii şi mijloace de relansare înperioada 2014-2020.


   În acest sens, pentru o mai bună informare, Grupul de lucru a stabilit că în fiecare bazin pomicol din judeţ să aibă loc întâlniri cu fermierii din domeniul pomicol.

O prima acţiune s-a desfăşurat, în dată de 21.noiembrie 2013, în localitatea Cepari, iar cea mai recentă a avut loc vinerea trecută, în dată de 20.decembrie, în localitatea Topoloveni, cu fermieri dinacest bazin pomicol, respectiv localităţile: Topoloveni, Leordeni, Bogaţi, Priboieni, Dobreşti, Beleti Negreşti, Boteşti, Călineşti şi Ştefăneşti.

La întâlnire au fost prezenţi aproximativ 50 de fermieri, cărora li s-au prezentat informaţii legate de strategii şi mijloace de relansare a pomiculturii la nivel judeţean, dar şi informaţii referitoare la structura de specii pomicole, costuri etc. 

De reţinut este faptul că la nivelul bazinului Topoloveni sunt înfiinţate şi activează Grupuri de Asociaţii Locale (GAL) unde se doreşte atragerea de fonduri cu finanţare europeană în acest scop. Având în vedere faptul că solurile şi condiţiile pedoclimatice ale localităţilor din bazinul Topoloveni se pretează la o gama mai largă de specii pomicole, s-au făcut recomandări şi pentru culturile de vişin, cireş şi piersic.

Totodată, au fost susţinute şi s-au făcut recomandări pentru asociere între grupurile de pomicultori în vederea tratamentelor fitosanitare, măsurilor tehnologice şi creşterea potenţialului de valorificare a fructelor.

De asemenea, s-a solicitat că în fiecare bazin pomicol să fie înfiinţate pepiniere de material săditor, fapt ce s-a şi realizat deja în bazinul Topologului unde, în urmă ultimei întâlniri de laCepari, un tânăr fermier va urma să înfiinţeze o pepinieră pe o suprafaţă de 5000 m.p.

Aceste întâlniri vor fi derulate şi pe parcursul anului 2014 şi pentru celelalte 5 bazine pomicole. La jumătatea lunii ianuarie se va organiza o întâlnire în Bazinul Vedea Morăreşti, recunoscut pentru plantaţiile de prun.           

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite