Cum se prepară tinctura de tei, alternativa mai puternică la clasicul ceai terapeutic

0
0

Principiile active din florile şi bracteele de tei diminuează stările de inflamaţie şi calmează tusea, intensifică transpiraţia, au o acţiune antivirală netă şi fluidifică secreţiile din căile respiratorii. O alternativa excelentă la clasicul ceai, cel mai la îndemână mod de administrare este tinctura de tei.

Pentru a prepara tinctura, avem nevoie de doar 20  de grame de flori uscate.

"Florile mărunţite se pun la macerat în 100 ml de rachiu de secară sau de fructe, timp de 10 zile. Se agită de câteva ori pe zi. După cele 10 zile, se filtrează prin tifon se pune în sticluţe. Tinctura astfel obţinută se poate folosi timp de doi  ani de la dată preparării", explică, pentru Adevărul, specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Tinctura din flori de tei este utilă pentru tratarea mai multor afecţiuni: de la amigdalite, rinite şi faringite, până la laringite. "În aceste cazuri, se administrează câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de nalbă", spune specialistul.

Tinctura de flori de tei este indicată şi în bolile de origine virală (răceli, gripe).

"Se iau câte 30 de picături, de două-trei ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de măceşe sau gălbenele", recomandă Elena Badea.

Pentru insomnii, agitaţie, anxietate, îngrijorări, nervozitate,  se administrează tot câte 30 de picături, de două-trei ori pe zi, adăugate într-o cană cu ceai de salcâm.

 Recomandată în bolile neurologice şi cardio-vasculare

Acelaşi preparat are indicaţii terapeutice şi în bolile neurologice (cefalee, distoniii neurovegetative, nevralgie de trigemen), cazuri în care  se iau câte 30 de picături, tot de două-tre ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de muşeţel.

"Tinctura este indicată şi în bolile aparatului cardio-vascular, de la insuficiente cardiace şi  hipotensiune, până la nevroză cardiacă. Se administreză  câte 30 de picături, de două-tre ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de raschiu", mai spune Elena Badea care recomandă consultarea unui medic înainte de a administra acest aparat pentru afecţiunile amintite. 

De precizat că tinctura de tei are şi efect cosmetic. De exemplu, fricţionarea zilnică, la rădăcina părului, cu tinctură, face podoaba capilară mai deasă şi mai viguroasă. 

Piteşti


Ultimele știri
Cele mai citite