Cum se prepară esenţa şi decoctul de leurdă şi când e indicat să le utilizezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: infuziedesanatate.ro
Foto: infuziedesanatate.ro

Proprietăţile curative ale leurdei sunt cunoscute de mii de ani. Efectele depurative, diuretice şi de menţinere a elasticităţii vaselor de sânge şi capacitatea de a calma durerile provocate de ulcere varicoase şi reumatism sunt printre cele mai apreciate calităţi ale plantei.

Leurda sau usturoiul sălbatic (Allium ursinum) este o plantă bogată în sulfură de alil (care imprimă gustul şi mirosul caracteristic tuturor speciilor din genul Allium), carotenoizi, vitaminele A şi C, levuloză, ulei eteric complex şi săruri minerale de calciu, fier, fosfor, natriu, cupru.

Modalităţile de utilizare a plantei sunt multiple, de la clasicele ceaiuri, până la tincturi, vinuri şi cataplasme.

Iată o reţetă de decoct de leurdă, un preparat cu efecte benefice asupra întregului sistem cardio-vascular, care reglează bătăile inimii, tonifică muşchiul cardiac, menţine elasticitatea vaselor de sânge şi previne formarea cheagurilor de sânge, care contribuie inclusiv la fluidizarea sângelui. 
 

"Pune două linguri de tulpină şi rădăcină tocate la 250 ml de apă, fierbe amestecul timp de 30 minute la foc mic, completând treptat apa care se evaporă. Se poate păstra şi la frigider maxim 3 zile. Este recomandat ca adjuvant în caz de hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, convalescenţă după accident vascular sau infarct miocardic. Combate paraziţii intestinali şi anihilează bacteriile de la nivelul cavităţii bucale”, precizează Elena Badea, administratorul siteului infuziedesanatate.ro.

Potrivit specialistului, cura constă în administrarea unei linguri de decoct, de trei ori pe zi, înainte de fiecare masă, timp de două săptămâni. Leurda este mult mai bine tolerată de sistemul digestiv decât usturoiul, însă la persoanele care au colon sensibil poate provoca stări de jenă sau uşoare crampe. Mamele care alăptează trebuie să evite consumul de leurdă, deoarece aceasta transmite un gust neplăcut laptelui. Recomandarea specialistului este să cereţi sfatul medicului înainte de a urma o astfel de cură. 

În uz extern, Elena Badea recomandă esenţa de leurdă.

"Se iau 30 g de frunze strivite de leurdă care se vor macera timp de 10 zile în 250 ml oţet de vin. Se filtrează şi de depozitează la loc răcoros şi întunecat. Preparatul este indicat pentru frecţionare, în tratarea reumatismelor", mai spune specialistul. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite