Cum să combini corect alimentele. De ce nu e bine să mănânci lactate înainte de carne

0
0
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Chiar dacă ştii că mânânci produse sănătoase şi corect preparate, este posibil să constaţi, din când în când, că nu te simţi pe cât de bine ai sperat, ci, din contră, balonat şi greoi. Se întâmplă, cel mai probabil, nu din cauza alimentelor, ci a felului în care le combini. Nutriţioniştii recomandă câteva reguli de bază pentru evitarea acestor probleme.

“În primul rând, trebuie să ştii că, de multe ori, cauza problemelor digestive, de metabolism, este legată de combinarea incorectă a alimentelor. Organismul ne transmite propriile sale semnale atunci când facem gereşeli în acest sens”, explică, pentru "Adevărul", specialistul în stil de viaţă sănătos, Ana Tene, cofondator al programelor Green Therapy.

Dacă ai mâncat un anumit fel de mâncare şi te-ai trezit cu arsuri stomacale, balonări sau greaţă, află, în primul rând, cauza concretă şi reală a acestei reacţii! Pentru o perioadă, trebuie oprit consumul acelui aliment, însă înainte de a renunţa definitiv la el pe motiv că suspectezi  o intoleranţă, asigură-te că-l consumi corect şi că problemele nu vin din altă parte. Fructele, spre exemplu, pot provoca deseori balonare. Dar asta pentru că le asociem greşit cu alte alimente. 

“Fructe se consumă doar pe stomacul gol, cu cel puţin o oră înainte de alte alimente. Mănâncă cel puţin o masă de fructe în fiecare zi, însă cu respectarea acestui principiu! Trebuie ştiut că fructele se pot combina bine cu verdeţuri şi ierburi”, explică Anca Tene.

 Ce poţi mânca şi ce nu la aceeaşi masă

Specialistul aminteşte câteva reguli de bază care, cu siguranţă, pe mulţi dintre noi ne vor ţine departe de probleme. “De reţinut că pepenele nu trebuie combinat cu niciun alt tip de aliment. Nu consuma apă sau lichide cu mai puţin de o jumătate de oră înainte sau după mese. Nu combina proteinele complexe, precum cele din carne, peşte, ouă, cu vegetalele amidonoase, la aceeaşi masă. Le poţi mânca la mese separate! Nu combina laptele cu cereale şi nu consuma alimentele foarte reci, deoarece acest lucru încetineşte digestia. În cazul alimentelor care au un timp de digestie mai mare de 4 ore, trebuie lăsat un interval mai mare între mesele care le conţin, chiar trei-patru zile”, recomandă Anca Tene

Specialistul  în stil de viaţă sănătos indică şi timpii de digestie pe care trebuie să-i avem în vedere pentru diverse tipuri de alimente: carne, peşte, crustacee, lactate procesate (între 4 – 7 ore); seminţe crude, nuci, alune (două – 4 ore), cereale, fasole, năut, linte, cartofi, legume amidonoase, ulei (între o oră şi jumătate şi 4 ore); legumele crude, verdeţuri, germeni şi vlăstari în stare crudă, avocado, legume gătite (între 30 de minute şi două ore); sucuri din legume şi fructe crude (15-30 minute).

“Ţinând cont de aceşti timpi şi de faptul că alimentele se digeră în ordinea în care au fost ingerate, nu e indicat, spre exemplu, să mănânci la început lactate, al căror timp de digestie este foarte mare şi, ulterior, să adaugi şi o bucată de carne. Aceasta din urmă va fi digerată abia după ce vor fi digerate întâi produsele lacatate, timp în care, carnea aflată în stomac va fi obligată să aştepte, dar nu fără consecinţe, pentru că în cazul ei începe procesul de putrefacţie, unul cu neplăceri pentru organism, care o transformă într-o sursă de toxine”, mai spune Anca Tene.

Excepţii

Pentru că regulile au întotdeauna şi excepţii, iată cam la ce se referă acestea din urmă. “Carnea poate fi consumată cu o cantitate mică de fructe preparate termic. Nucile hidratate se pot consuma cu o cantitate mică de fructe uscate sau proaspete. Cerealele hidratate sau fierte pot fi consumate cu o cantitate foarte mică de fructe proaspete iar amidonoasele şi cerealele pot fi combinate cu o cantitate foarte mică de grăsimi naturale. Unele fructe acide pot fi combinate, în cantităţi mici cu fructe dulci, de exemplu banane cu căpşuni, struguri cu lămâie”, mai spune specialistul. 

Fiecare dintre noi suntem însă unici şi s-ar putea, totuşi, ca aceste reguli să nu fie aplicabile fiecăruia în parte. De aceea, specialistul recomandă ca, în primul rând, să fim atenţi la ceea ce ne transmite organismul nostru, care ştie cel mai bine ce-i prieşte şi ce nu.

Mai multe - Piteşti

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite