Cum au câştigat urşii încă „o bătălie“ la Cetatea Poenari. Obiectivul turistic a fost închis pe termen nedeterminat după ce un grup de vizitatori s-a speriat de un urs

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turistii au de urcat 1480 de trepte până la Cetatea Poienari
Turistii au de urcat 1480 de trepte până la Cetatea Poienari

Măsura închiderii Cetăţii Poenari, una dintre principalele atracţii turistice ale judeţului Argeş, a fost dispusă după ce marţi, 26 martie, angajaţii Muzeului Judeţean Argeş, care se pregăteau să însoţească spre fortăreaţă un grup organizat de turişti, au observat la baza scărilor un urs.

Grupul a făcut cale întoarsă, iar Muzeul a început demersurile pentru închiderea obiectivului. În anunţul oficial al instituţiei, care este administratorul cetăţii, se vorbeşte însă de mai multe exemplare.

„Cetatea Poienari din comuna Arefu, judeţul Argeş, a fost închisă miercuri, 27 martie 2019, după ce au fost văzuţi mai mulţi urşi. Măsura a fost luată pentru protecţia vizitatorilor .(...)”, se arată pe pagina de Facebook a Muzeului Judeţean, instituţie care a cerut Instituţiei Prefectului Argeş să întreprindă măsuri pentru evitarea unor incidente la Poenari.

Dacă Ministerul Mediului îşi va da acordul, va urma o relocare a urşilor din zona Arefu aşa cum s-a mai întâmplat în ultimii doi ani (în 2017 au fost relocaţi o ursoaică şi trei pui , iar în 2018, o ursoaică şi doi pui plus încă un exemplar adult).

„Am solicitat deja printr-o adresă Direcţiei Silvice Argeş să demareze procedurile pentru avizarea de către Ministerul Mediului a relocarii pentru două exemplare urs din zona cetătii”, spune Adrian Bughiu, subprefectul judeţului Argeş.

Prezenţa urşilor pe treptele care duc la Cetatea Poenari  a tot fost semnalată de turişti în ultimii ani. Pe 18 mai 2017, un grup de copii s-a întâlnit cu urşii chiar pe treptele care duc spre fortăreaţă. La acel moment a fost nevoie de intervenţia jandarmilor pentru ca elevii să fie coborâţi în siguranţă. Ulterior cetatea s-a închisă şi redeschisă în mai multe etape.

Cetatea a fost închisă şi după incidentul din 2017

Title
Title

Ultimul încident cu urşi petrecut la Arefu, dar în apropiere de Vidraru, s-a întâmplat în vara anului trecut când două familii de turişti care încropiseră un picnic într-un luminiş au fost surprinse de o ursoaică ieşită din pădure împreună cu cei doi pui. Norocul lor a fost că prin zonă a trecut un autocar în care se aflau elevi veniţi în tabăra "Aventura în Natură", care au reuşit să distragă atenţia  mamiferelor până când turiştii au urcat în autocar.

Turişti surprinşi de ursoaica la Arefu (2017) FOTO Aventura în Natură

Title
Title

Autorităţile au încercat, de vara trecută şi varianta vizitării  fortăreaţa lui Ţepeş doar de două ori pe zi, la orele 10 şi 16 şi numai în grupuri însoţite de jandarmi, pregătiţi să sperie fiarele şi chiar să intervină în forţă, soluţie la care s-a renunţat însă după intrarea în perioada de hibernare a urşilor.

„Până ieri, cetatea s-a putut vizita fără jandarmi, dar tot în grupuri organizate, însoţite de colegi de la muzeu, care veneau la ei cu spray-uri speciale, urmând să anunţe Jandarmeria dacă sesizau prezenţa unui urs, aşa cum s-a întâmplat marţi, când au oprit urcarea grupului de turişti, în jur de 50 de persoane”, a declarat, pentru Adevăul, Cornel Popescu, directorul Muzeului Judeţean Argeş.

Şeful instituţiei spune că accesul la Cetatea Poienari va fi posibil după ce zona va fi sigură şi ursii îndepărtaţi.

„De siguranţa vizitatorilor răspunde strict administratorul obiectivului turistic, căruia, anul trecut, i-a fost recomandat să monteze gard electric special (cu amperaj/voltaj mic) de-a lungul traseului de acces”, a declarat, în replică, subprefectul Adrian Bughiu.

Conducerea Muzeului pune că soluţia e imposibil de aplicat acum şi, oricum ineficientă.

„Să nu uităm că urşii au rupt şi gardul de la cetate. Deocamdată avem un proiect pe fonduri europene pentru restaurarea cetăţii şi nu putem să facem nicio investiţie acolo”, a declarat, pentru Adevărul, Cornel Popescu.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite