Cum a scăpat un deţinut evadat după ce unuia dintre gardienii care îl urmăreau i s-a stricat pistolul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cristian Ioniţă a fost prins după mai bine de o zi FOTO: captură/Ştirile Pro TV
Florin Cristian Ioniţă a fost prins după mai bine de o zi FOTO: captură/Ştirile Pro TV

La Judecătoria Piteşti va începe, în luna aprilie, un proces în care un tânăr de 24 de ani va fi judecat pentru evadare. Florin Cristian Ioniţă a sărit în noiembrie 2019 de pe geamul unui centru medical unde fusese dus la examinare, iar iniţial a scăpat, după ce unuia dintre gardienii care îl urmăreau i s-a stricat pistolul.

Condamnat definitiv la 2 ani şi 1 lună de închisoare pentru lovire şi alte violenţe, Florin Cristian Ioniţă îşi ispăşea pedeapsa în penitenciarul de la Mioveni, unde fusese încarcerat pe 5 noiembrie 2019.

După cum spun procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, în dimineaţa de 6 noiembrie 2019, la doar o zi după încarcerare, Florin Cristian Ioniţă a fost dus sub escortă, alături de alţi patru deţinuţi, de trei gardieni ai penitenciarului Mioveni la Dispensarul TBC din cadrul Spitalului Judeţean Argeş, dispensar aflat chiar în centrul Piteştiului. Deţinutul fusese dus pentru investigaţii medicale deoarece la încarcerare precizase că urmează tratament pentru tuberculoză. Florin Cristian Ioniţă a intrat în camera unde se efectua radiografia, fără cătuşe şi neînsoţit de alte persoane, ”având în vedere specificul acestui spaţiu cu radiaţii, spaţiu în care nu se poate intra cu obiecte metalice şi este permis doar accesul pacientului”. Camera respectivă se afla la etajul 1 al dispensarului. După efectuarea radiografiei, deţinutul a fost lăsat puţin singur pentru a se îmbrăca, moment în care a sărit pe geam de la o înălţime de doi metri, a avariat autoturismul pe care a căzut, după care a escaladat un zid şi a fugit.

Doi dintre gardieni au plecat în urmărirea evadatului, în timp ce al treilea gardian a rămas să îi supravegheze pe ceilalţi patru deţinuţi.

Conform anchetatorilor, pe timpul urmăririi, unul dintre gardieni l-a somat pe deţinut să oprească şi a tras un foc în aer cu pistolul din dotare. Gardianul a mai încercat apoi să tragă din nou, numai că pistolul său, unul vechi de aproape 30 de ani, s-a stricat, ”tubul cartuş rămânând în manşonul închizător”.

Şi ca şi cum asta nu ar fi fost suficient, evadatul a fost mult mai iute de picior decât gardienii-urmăritori, aceştia pierzându-l din raza vizuală.

Evadatul a mers peste 10 kilometri pe jos

Florin Cristian Ioniţă a mers în ziua evadării mai bine de 10 kilometri pe jos, ajungând în comuna argeşeană Albota. În dimineaţa de 7 noiembrie 2019, evadatul, dat între timp în urmărire, a fost văzut de mai multe persoane în zona unui restaurant din Albota. În scurt timp, acesta a fost găsit într-un service auto, ascuns într-o caroserie de maşină peste care era pusă o prelată. În momentul în care a fost surprins de poliţişti, Florin Cristian Ioniţă a luat-o la fugă, fiind urmărit pe o distanţă de aproape o jumătate de kilometru. Cei doi poliţiştii care îl urmăreau l-au somat verbal de mai multe ori, trăgând ulterior şi două focuri de armă în plan vertical. Poliţiştii au avut de furcă şi în momentul imobilizării lui Ioniţă, acesta sărind la bătaie. În cele din urmă, evadatul a fost reţinut.

La audieri, Florin Cristian Ioniţă a declarat că a evadat deoarece i se făcuse dor de familie.

Florin Cristian Ioniţă riscă acum un surplus de pedeapsă între şase luni şi trei ani pentru evadare. În plus, el trebuie să plătească şi daune de 1980 lei Casei de Asigurări de Sănătate Argeş, instituţia căreia îi aparţinea maşina pe care a avariat-o după ce a căzut pe ea în momentul evadării.


 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite