Cum a apărut generaţia „sinucigaşă” a viermelui merelor şi de ce este extrem de agresivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cydia pomonella Foto: cropscience.bayer.ro
Cydia pomonella Foto: cropscience.bayer.ro

În România existau, până acum câţiva ani, două generaţii ale viermelui mărului: una în lunile mai-iunie şi o a doua, în iulie-august, care se întindea spre începutul toamnei. Recent, specialiştii în pomicultură au constatat, pe fondul încălzirii climatice, apariţia unei noi generaţii.

Proprietarii de livezi ştiu că viermele merelor (Cydia pomonella), un dăunator periculos care produce pagube inclusiv la păr, gutui, nuc si castan, dezvoltă două generaţii pe an, că femelele depun zeci de ouă, uneori chiar şi peste 100 şi că, fără intervenţii, cele două generaţii pot compromite recoltele. 

„Noi îi spunem generaţia sinucigaşă”

Vestea proastă este că modificările climatice din ultimii ani fac producţiile lor şi mai vulnerabile în faţa acestui dăunător, la care a mai apărut o generaţie nouă.

„La viermele merelor se vorbeşte, de mai mulţi ani, de o a treia generaţie. Noi îi spunem generaţia sinucigaşă. Apare în toamnele acestea calde. Se inserează în crăpăturile containerelor sau ale lăzilor cu care ducem noi fructele în spaţiul de depozitare, pe frunzele pe care le mai uităm printre fructe. Se transformă în pupă, practic nu-şi duce ciclul până la capăt, însă până a se transforma în pupă, larva reuşeşte să pătrundă în fructe, să le perforeze (...). Această generaţie este mult mai agresivă, mai dornică să parcurgă mai repede ciclul vital, să-şi facă funcţia pentru specie, funcţia intrinsecă", explică, pentru "Adevărul", Cristian Marin, inginer al Laboratorului Tehnologii Pomicole şi Protecţia Plantelor din cadrul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti-Mărăcineni.

Explicaţia este legată de schimbările climatice. Specialistul spune că încălzirea climei cu 3-6ºC duce, adesea, la apariţia unei generaţii suplimentare la unii dăunători, printre care şi acest vierme al merelor.  În America Latină, lucrurile evoluează şi mai îngrijorător pentru cultivatori. 

„Colegii din Argentina, de exemplu, vorbesc de cinci generaţii ale viermelui mărului. Un cercetător cu care am stat de vorbă era chiar îngrijorat pentru că asta înseamnă tratamente suplimentare pentru combaterea dăunătorului", mai spune, pentru "Adevărul", ing. Cristian Marin. 

„Distanţa dintre infecţii se scurtează”

Specialistul atrage atenţia asupra faptului că atacul virusurilor, bacteriilor, fungilor şi insectelor este favorizat de iernile mai blânde din ultimii ani. Scurtarea timpului de incubare pentru agenţii fitopatogeni şi pentru generaţiile unor dăunători, ale căror perioade de maximă activitate s-au extins, riscă să le dea tot mai mult de furcă proprietarilor de livezi.

„Insectele au devenit mai agresive, patogenii au devenit mai agresivi, pentru că se scurtează ciclul de incubaţie al sporilor, al conidiilor, iar distanţa dintre infecţii se scurtează”, mai spune, pentru "Adevărul", ing. Cristian Marin.

Toate aceste consecinţe ale încălzirii climei vin la pachet cu amplificarea stresului climatic la plante, care, potrivit specialistului, sunt mai vulnerabile la atacul organismelor dăunătoare.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Avertismentul unui cercetător, director de institut: „Importul de plante este mai periculos decât cel de fructe“ 

 

Arma cultivatorilor de fructe împotriva insectelor

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite