Contabila unei primării a virat ilegal o sumă uriașă către firma fiicei sale. Cum a făcut plățile nelegale

0
Publicat:

Procurorii DNA au trimis-o în judecată, în decembrie 2022, pe Elena Groșanu, fosta contabilă a Primăriei Corbi, din județul Argeș, pentru abuz în serviciu, fals intelectual și  uz de fals. Femeia este acuzată că a virat 1.5 milioane de lei, timp de cinci ani, către societatea administrată de către fiica sa.

Primăria Corbi s-a constituit parte civilă în proces FOTO Denis Grigorescu
Primăria Corbi s-a constituit parte civilă în proces FOTO Denis Grigorescu

„Adevărul” a intrat în posesia rechizitoriului DNA din acest dosar, în care prejudiciul adus Primăriei Corbi depășește 1,9 milioane lei.

Concret, timp de cinci ani, Elena Groșanu a virat ilegal din bani publici peste 1,5 milioane lei către firma fiicei sale, fără să fi existat în realitate o contraprestație efectivă. În aceeași perioadă, Elena Groșanu a plătit, tot din banii Primăriei Corbi, suma de 386.000 lei, reprezentând contravaloarea mai multor împrumuturi făcute de ea și de familia sa.

Plățile ilegale au fost făcute în perioada 20 ianuarie 2017 - 12 aprilie 2022. Prin intermediul a 106 ordine de plată, Elena Groșanu, care lucra la Primăria Corbi din august 2008, a plătit din fondurile Primăriei nu mai puțin de 1,5 milioane lei către firma administrată de către fiica sa. În aceeași perioadă, prin 702 ordine de plată, Elena Groșanu a plătit tot din banii Primăriei Corbi ratele la mai multe credite contractate de către aceasta și membrii familiei sale.

Carburanți, mobilier și reparații imaginare

În ceea ce privește banii plătiți de către Elena Groșanu către firma fiicei sale, contabila-șefă a făcut mențiuni false în cele 106 ordine de plată, precizând că firma fiicei sale ar fi furnizat carburanți, mobilier și reparații către Primăria Corbi.

La solicitarea procurorilor DNA, reprezentanții Primăriei Corbi au specificat clar că în perioada 2017-2022 nu a fost vreo relație comercială cu firma condusă de către fiica Elenei Groșanu, în arhive nefiind vreun înscris sau vreun contract.

Elena Groșanu a furat din banii Primăriei Corbi timp de cinci ani FOTO Jurnalul de Argeș
Elena Groșanu a furat din banii Primăriei Corbi timp de cinci ani FOTO Jurnalul de Argeș

În ceea ce privește suma de 386.000 lei, aceasta a fost folosită din banii Primăriei Corbi pentru plata ratelor lunare pentru împrumuturile contractate de către contabila-șefă Elena Groșanu, soțul acesteia, fiica inculpatei, ginerele inculpatei – consilier local la Corbi și o angajată a firmei administrate de către fiica Elenei Groșanu.

Pe toate cele 808 ordine de plată ilegale apare semnătura contabilei-șefe Elena Groșanu.

În cursul urmăririi penale, procurorii DNA au dispus luarea măsurii asigurătorii, constând în indisponibilizarea bunurilor mobile și imobile deținute de către Elena Groșanu.

Iar astfel s-a descoperit că aceasta deține o avere consistentă. Astfel, s-a pus sechestru asupra a trei mașini (Hyundai Tucson, Mercedes Benz Vito și Hyundai Elantra), patru terenuri cu o suprafață cumulată de peste 5.000 de metri pătrați și o vilă cu suprafața de 148 de metri pătrați.

Elena Groșanu este în arest preventiv din 23 noiembrie 2022, iar procesul va începe la Tribunalul Argeș în primăvara acestui an. În iunie 2016, Elena Groșanu a candidat fără succes din partea PSD la Primăria Corbi.

Primăria Corbi s-a constituit parte civilă în proces, cerând ca despăgubiri suma de peste 1,9 milioane lei.

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite