Cea mai populară plantă pentru îmbunătăţirea memoriei are o listă lungă de efecte adverse. La ce riscuri serioase se expun femeile gravide şi bătrânii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recunoscută pentru capacitatea ei de îmbunătăţire a atenţiei, capacităţii de concentrare şi memoriei, dar şi pentru ameliorarea unor multiple afecţiuni, de la tulburările de circulaţie cerebrală şi cele de fertilitate până la psoriazis, vitiligo şi răul de înălţime, Ginkgo biloba este considerată de unii un fel de panaceu natural. Chiar dacă intră în categoria remediilor naturiste, planta are o serie de contraindicaţii.

Popularitatea plantei în rândul produselor naturiste pentru îmbunătăţirea memoriei are legătură şi cu beneficiile suplimentare pe care Ginkgo biloba le are pentru organism, de la acţiunea antialergică şi antispastică, la cea antitrombotică şi activatoare a circulatiei sanguine. 

"Ginkgo biloba are şi acţiune vasoprotectoare, antiinflamatoare, antioxidantă, protejând oranismul de radicalii liberi, dar este contraindicată femeilor gravide şi celor care alăptează, copiilor sub 12 ani, persoanelor care suferă de hemofilie, şi celor cu probleme de coagulare a sângelui", explică specialistul în fitoteterapie Elena Badea.

Ameţeli, dureri de cap, greaţă, anxietate

Persoanele de vârsta a treia ar putea avea ameţeli la administrarea produselor pe bază de Ginkgo biloba,  de aceea  trebuie cântărit bine raportul între beneficii şi riscuri. 

Tocmai din acest motiv specialistul recomandă consultarea unui medic înainte de a lua Ginkgo biloba

"Consumul de frunze de ginkgo biloba poate cauza ameţeli, dureri de cap, greaţă, anxietate şi reacţii alergice, în special persoanelor în vârstă. Nu este indicată administrarea plantei în paralel cu tratamentul anticoagulant, anticonvulsivant, cu inhibitori MAO (monoaminoxidaza) sau antidepresive", mai spune Elena Badea

Folosirea preparatelor pe bază de Ginkgo biloba înainte de o extracţie dentară, spre exemplu, poate favoriza hemoragia. 

"Se întrerupe administrarea de Ginkgo biloba cu 36 de ore înainte de orice intervenţie chirurgicală sau stomatologică, pentru prevenirea apariţiei hemoragiilor", mai spune specialistul în fitoterapie. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite