Casa luptătoarei anticomuniste Elisabeta Rizea, restaurată cu greu, din donații. Ce sumă mai este necesară
0Începute în urmă cu aproape patru ani, lucrările de reabilitare ale Casei Elisabeta Rizea din Nucșoara-Argeș merg foarte greu pentru că sunt necesare sume mari. Cătălin Nedelcu, un pasionat profesor de istorie din Argeș, face eforturi susținute în acest sens.
Pentru ca locuința unde a trăit una dintre cele mai cunoscute luptătoare anticomuniste din Europa să devină casă memorială, suma necesară este de peste 160.000 de euro. Pentru prima etapă (restaurare/consolidare), suma necesară este de 161.600 lei, în timp ce pentru următoarele trei etape, ce presupun realizarea a trei clădiri noi (corp administrativ, corp multifuncțional și amfiteatru de vară și foișor), costurile se ridică la peste 620.000 de lei.
Până în vara lui 2022 s-au realizat printre altele, grație donațiilor strânse: lucrări de drenaj în curtea casei; stabilizarea temeliei casei prin lucrări specifice; înlocuirea lemnăriei prispei, a stâlpilor din lemn ce erau deterioraţi.
În 2023, Cătălin Nedelcu, un apreciat și pasionat profesor de istorie din Argeș, a lansat pe platforma sprijina.ro o campanie pentru restaurarea casei Elisabeta Rizea. Suma strânsă a ajuns la 15.105 lei, iar printre inimoșii donatori s-a numărat și celebra poetă Ana Blandiana.
În această primăvară, Cătălin Nedelcu a lansat, tot pe platforma sprijina.ro, o nouă campanie de strângere de fonduri pentru a fi reabilitată casa Elisabetei Rizea din Nucșoara. Suma strânsă până acum este de 9.115 lei din totalul de 25.000 de lei preconizați.
Donaţiile ce vor fi strânse vor intra în contul Asociaţiei Elisabeta Rizea, înfiinţată de Bogdan Vârvoreanu, strănepotul lui Gheorghe și Elisabeta Rizea.
Profesorul Cătălin Nedelcu a predat timp de opt ani un curs privind rezistenţa anticomunistă.
”Lucrarea pe care şi-a propus echipa să o realizeze anul trecut a fost refacerea acoperişului. În 2023 am reuşit cu ajutorul donatorilor, cărora le suntem recunoscători, să strângem suma de 15.105 lei. Suma nu a fost însă suficientă şi, de aceea, planul s-a schimbat pentru acest an, când ne propunem să strângem o sumă de bani pentru refacerea şi restaurarea faţadei”, a precizat pentru ”Adevărul” profesorul Cătălin Nedelcu.
Și studenții se implică în restaurarea casei
În perioada 20-30 aprilie, 12 studenţi de la Universitatea de Arhitectură din Bucureşti, coordonaţi de arhitecţii Ana Maria Goilav şi Matei Damian, va veni la Nucşoara pentru această lucrare. Banii din campanie vor fi folosiţi pentru materiale, cazare şi hrană.
,,În luna aprilie, în baza unui parteneriat între Asociația Elisabeta Rizea, Școala de la Bunești și Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București, 12 studenți arhitecți vor fi inițiați în lucrări de recondiționare a fațadelor casei memoriale din Nucșoara. Șantierul va avea atât rol formator pentru viitorii arhitecți cât și de promovare către publicul larg a tehnicilor de construcție locale, cu materiale naturale, în cazul acesta tencuieli cu var și pământ galben pe suport de șipci’’, explică arhitecta Ana Maria Goilav.
Elisabeta Rizea s-a născut pe 28 iunie 1912 într-o familie de ţărani, în comuna argeşeană Domneşti. A petrecut 13 ani în teribilele închisori comuniste pentru că i-a susținut activ pe fraţii Toma și Petre Arnăuţoiu şi grupul de rezistenţă anticomunistă din Munţii Făgăraşului.