Care este stadiul lucrărilor la mănăstirea-unicat în România cu program ca la muntele Athos
0De mai bine de trei luni, în comuna argeșeană Vlădești, zeci de oameni lucrează pe șantierul primei mănăstiri închinate Sfântului Neagoe Basarab și cu rânduială athonită, adică program liturgic ca cel de la Muntele Athos. Mănăstirea se va ridica pe locul unor foste grajduri din perioada comunistă.
Și, după cum au precizat reprezentanții Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului pentru ”Adevărul”, ritmul lucrărilor la viitoarea mănăstire merg conform graficului, temelia fiind aproape finalizată, iar în zilele următoare vor începe și lucrările de zidărie. Dacă lucrările merg conform graficului și nu apar impedimente, mănăstirea va fi terminată până la finalului anului 2025.
Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului este cel care a sfințit pe 1 mai 2023 piatra de temelie a mănăstirii închinate Sfântului Neagoe Basarab ce se construiește în comuna Vlădești, în județul Argeș.
Viitoarea biserică va fi înconjurată de un corp de clădiri în formă de patrulater ce va include o bibliotecă, birouri, bucătărie, sală de mese şi mai multe anexe. A doua incintă, în interior, rezervată doar călugărilor, va avea zeci de chilii în prima etapă. Cei care vor să devină călugări la viitoarea mănăstire de la Vlădești vor face un stadiu de formare duhovnicească de un an la Chilia „Buna Vestire” a Schitului Lacu de la Sfântul Munte Athos.
Mănăstirea va fi construită în stil brâncovenesc combinat cu cel athonit și va avea un paraclis și o biserică.
Sfântul Neagoe Basarab a fost ales ca ocrotitor al viitoarei mănăstiri deoarece a marcat istoria, cultura şi viaţa Bisericii Române, dar şi pentru că a făcut donaţii şi ctitorii numeroase la Sfântul Munte Athos.
Ideea acestei mănăstiri-unicat în țara noastră s-a născut după o tragedie survenită în familia lui Gheorghe Axinte, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din județul Argeș.
”În viața familiei Axinte Gheorghe s-a consumat o tragedie, prin moartea fiului său. Totul a fost ca o lovitură strașnică. A început să-și găsească mângâiere făcând pelerinaje la Muntele Athos, cu predilecție la Schitul Lacu, unde este personal românesc, în frunte cu Părintele Ștefan. La un moment dat a propus să fie de acord să se ridice un Schit cu hramul Sfântul Neagoe Basarab, mai ales că a fost canonizat și nu avea nicio ctitorie închinată, după atâtea ctitorii athonite fiind sprijinite de celebrul Domnitor al Țării Românești. Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a aprobat această inițiativă, ctitoria fiind așezată pe proprietatea Arhiepiscopiei. Personalul monahal va fi numai dintre monahii români, fără vreun amestec, de niciun fel, din partea nimănui, și sub jurisdicția directă a Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, din Patriarhia Română!”, spune ÎPS Calinic, arhiepiscop al Argeșului și Muscelului.