Povestea celei mai mari biserici ortodoxe din București. E singura din România ce are altarul decorat cu sticlă de Murano

0
Publicat:

Aflată în apropiere de Arcul de Triumf și închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, dar și Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, biserica Cașin are o poveste specială, fiind admirată și vizitată anual de zeci de mii de turiști din țară și de peste hotare.

Biserica Cașin, o bijuterie arhitectonică FOTO Iulia Marian
Biserica Cașin, o bijuterie arhitectonică FOTO Iulia Marian

Ridicată pe parcursul a 16 ani și combinând stilul brâncovenesc cu arhitectura bizantină, biserica Cașin este cea mai mare biserică ortodoxă din Capitală.

„În anii ce au urmat Primului Război Mondial, Bucureștiul a început să se extindă puternic. Iar în nordul Capitalei s-a creat un nou cartier, format din parcelarea moșiei Herăstrău în numeroase locuri de casă achiziționate de angajații de la Ministerul Agriculturii și Domeniilor. Iar noii proprietari și-au dorit mult să aibă un lăcaș de cult în zonă. După numeroase insistențe, au fost obținute donații de la mulți credincioși, de la mai multe instituții, dar și de la generalul Ion Antonescu”, a declarat pentru ”Adevărul” profesorul de istorie Constantin Vasilescu.

Iar un arhitect strălucit a câștigat concursul pentru proiectul bisericii Cașin, ce avea să fie ridicată pe un teren donat de către Primăria Capitalei.

Este vorba de Dimitrie Ionescu-Berechet, originar din Câmpulung-Muscel și care era arhitectul șef al Patriarhiei Române, funcție pe care a îndeplinit-o cu multă pasiune și devotament în perioada 1930-1963, cu excepția anilor 1945-1948, când a fost șeful Direcției Arhitectură din Ministerul Cultelor.

Altarul bisericii FOTO Wikipedia
Altarul bisericii FOTO Wikipedia

Absolvent eminent al Școlii Superioare de Arhitectură din București, Dimitrie Ionescu-Berechet a făcut numeroase călătorii de studiu în Balcani, Orientul Mijlociu și Africa, reușind să își creeze un stil arhitectural unic, stil în care elemente de arhitectură modernă se îmbinau perfect cu arhitectura tradițională românească.

Iar biserica Cașin este una dintre capodoperele lui Dimitrie Ionescu-Berechet. Lucrările au început în august 1935, fiind întrerupte în noiembrie 1938 din cauza celui de-al Doilea Război Mondial și continuate în perioada 1946-1959.

Timp de patru ani, în perioada 1956-1960, biserica Cașin a fost închisă de către comuniști, fiind redeschisă după multe eforturi și insistențe ale lui Alexandru Ionescu, pe atunci vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor și totodată preot paroh al bisericii Cașin.

„Un detaliu ce face biserica Cașin unică în România este faptul că arcadele și pereții altarului sunt decorate în totalitate în sticlă de Murano. Absida altarului apare luminată în verde, într-un contrast foarte interesant cu marmura albă cu care este placată catepeteasma”, mai adaugă profesorul Constantin Vasilescu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite