Brânza pe care au mâncat-o elevii la Şcoala nr. 16 din Piteşti era infestată cu bacteria E. coli şi cu stafilococ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Brânza de vacă ce le-a fost servită copiilor de la Şcoala nr. 16 din Piteşti,care au ajuns la urgenţe cu toxiinfecţie alimentară, era infestată cu bacteria E. coli şi cu stafilococ, potrivit rezultatelor parţiale ale analizelor făcute de DSVSA.

   

Rezultatele preliminare ale anchetei efectuate în cazul focarului de toxiinfecţii alimentare de la Şcoala Nr. 16 din Piteşti, de unde peste 40 de copii cu toxiinfecţii alimentare au ajuns la urgenţe începând de sâmbătă, după ce, cu două zile în urmă, mâncaseră la cantina unităţii care funcţionează în sistem step by step, arată că elevii s-au îmbolnăvit de la brânza ce le-a fost oferită în meniu.

   

”În urma emiterii buletinului de analiză parţial, pentru telemeaua de vacă s-au obţinut ca rezultate stafilococ şi e-coli pozitive. Aşteptăm, în continuare, şi rezultatele finale de la Institutul Naţional de Igienă şi Sănătate Publică. Ancheta este în desfăşurare”, spune prefectul judeţului Argeş, Cristian Soare.

Beacteriile E.Coli şi Shigella, descoperite  în coproculturile copiilor 

Lactatele respective fuseseră achiziţionate dintr-o unitate autorizată, erau produse de o fabrică de lactate din zona Ardealului şi au fost deja notificate prin sistemul rapid de alertă.

   

“Rezultatele preliminarii pentru coprocultură au ieşit pozitive cu bacteria Shigella, în patru din cele cinci probe, şi cu E.Coli, în cazul uneia dintre probe (cu precizarea că nu este vorba despre aceeaşi tulpină care a provovcat îmbolnăvirile în lanţ în cazul bebeluşilor). Pe de altă parte, din analizele făcute la produsul mămăliguţă cu brânză şi smântână au fost depistate, peste limita admisă, enterobacteriacee (n.r. o clasă de bacterii patogene din care fac parte şi  E.Coli şi Shigella).”, a declarat, pentru Adevărul, Sorina Honţaru, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, care a mai precizat că în cazul cărnii de pui servite elevilor în meniul aceleiaşi zile nu au fost descoperiţi germeni patogeni.

Meniul din care au consumat cei peste 40 de copii care s-au ales cu toxiinfecţii alimentare a constat în piept de pui cu pilaf şi salată şi mămăliguţă cu brânză şi smântână.

De precizat că ancheta demarată după declanşarea valului de toxiinfecţii alimentare a scos la iveală o serie de nereguli la cantina de la Şcoala 16, unitate care funcţionează în sistem step by step (asigurând, printr-un contract încheiat între asociaţiile de părinţi şi cantină, o masă caldă pentru elevi). Cantina avea aviz doar pentru 30 de copii, dar oferea masă unui număr de 182 de elevi. Verificările au arătat că blocul alimentar nu întrunea condiţiile necesare pentru hrănirea atâtor copii. Activitatea cantinei este suspendată până la finalizarea anchetei. Deocamdată DSVSA şi DSP Argeş au aplicat firmei respective sancţiuni în valoare de 4000 de lei. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite